Prvi put u Beogradskom dramskom pozorištu odigraće se jedan mjuzikl – predstava „Buđenje proleća“ u režiji Nebojše Bradića, čija je premijera večeras na Velikoj sceni ovog teatra u 20 sati. Ovaj višestruko nagrađivani brodvejski mjuzikl, zasnovan na istoimenoj drami Franka Vedekinda, delo pisca Stivena Satera i kompozitora Dankana Šejka, lociran u Nemačkoj krajem 19. veka, bavi se tinejdžerima koji otkrivaju probleme, zablude i čari seksualnosti. Univerzalna tema komada doživela je u međuvremenu transpoziciju u formu mjuzikla a to na prvi pogled ne deluje logično.

Naime, već iz podnaslova komada – „Dečija tragedija“, postavlja se pitanje kako u nečemu što je brodvejska industrija doneti i tako osetljive teme poput samoubistva i ubistva a da sve pri tom ne bude trivijalizovano ili čak viđeno kao zloupotreba dece. Ključ za ovaj problem, rekao je Bradić, pronađen je zahvaljujući muzici jer mjuzikl zapravo ne znači muzičko pozorište, odnosno, komad sa pevanjem, već integrisanje priče i muzike. A Sater i Šejk shvatili su da u komadu ima puno ćutanja, tišina, nemih vapaja i jecaja i represije, pa je odgovor na to bio rokenrol, kao muzika koja odražava pobunu. Osnovna priča je ispričana, songove su dvojica pomenutih autora dopisali, a prevela ih je i prilagodila kao i čitav tekst, Ivana Dimić, uz pomoć kompozitora Vladimira Pejkovića koji je bio zadužen za sve u vezi sa muzikom u beogradskom komadu. Pejković je dodao da muzika u komadu nije čisti rokenrol već da koketira i sa duhovnom muzikom, kao i sa folkom. Muziku će uživo na sceni izvoditi bend.

U predstavi igraju: Paulina Manov, Nataša Marković, Milica Zarić, Ljubinka Klarić, Milena Moravčević, Ivan Tomić, Danijel Sič, kao i Dragan Petrović Pele i Đurđija Cvetić i drugi. Đurđija Cvetić, koja je igrala i u istoimenom čuvenom komadu u JDP. Kostim, koji dočarava duh početka 20. veka, uradila je Angelina Atlagić. Bradić se svog honorara odrekao u korist Sigurne kuće, spomenika Šabanu Bajramoviću i tehnike potrebne BDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari