Capital.ba

Građani nemaju razloga za brigu radi štednih uloga

08.10.2008. / 16:07

BEOGRAD, Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić i predstavnici najvećih banaka u Srbiji, poručili su građanima da nema razloga da strahuju za svoje štedne uloge i da ne treba da ih povlače iz banaka.

“Bankarski sektor u Srbiji je visoko likvidan, jer je trećina bilansne sume banaka u obaveznoj rezervi, gotovini i kvalitetnim hartijama od vrednosti”, rekao je Jelašić na forumu posvećenom globalnoj finansijskoj krizi, koju je organizovao Ekonomski fakultet i beogradska “Ekonomist medija” grupa.

On je istakao da je za bezbjednost štednih uloga garancija i adekvatnost kapitala banaka od 28 odsto, što je znatno više nego u razvijenim zemljama, kao i vlasnička struktura banaka, jer su osnivači 75 odsto banaka u Srbiji iz EU.

“Za sada nema razloga da centralna banka na bilo koji način interveniše da bi se finansijski sektor zaštitio od uticaja krize u svetu, niti da bankama smanjuje obaveznu rezervu da bi im povećala likvidnost”, ukazao je Jelašić.

On je naveo da će zbog finansijske krize u svijetu biti smanjen obim kreditiranja u Srbiji i biti povećane kamate, tako da će se iz jedne krajnosti, kad se uzimalo više pozajmica nego što su bile platežne mogućnosti građana, otići u drugu krajnost i vući ljude za ruku da uzimaju kredite.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić je, podsećajući da država garantuje za štedne uloge u iznosu do 3.000 evra, rekao da su trenutno ograničene mogućnosti da taj iznos bude povećan.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!