Srbija

Četvrtak, 14.10.2010.

12:08

Na posao na osnovu obećanja

Posle 63 dana štrajka radnici Srboleka se od ponedeljka vraćaju na radna mesta jer su dobili obećanje da će im biti isplaćena sva zaostala primanja.

Izvor: Danas

Default images

Vlasnik Jovica Stefanović Niniji više od godinu i po dana radnicima nije isplaćivao ni zarade ni druga primanja, zbog čega je štrajk i bio pokrenut.

Kompromis je postignut, ali poučeni ranijim ne tako sjajnim iskustvima koja su imali sa sadašnjim vlasnikom ove farmaceutske kuće, radnici ne mogu da budu prezadovoljni.

Dogovor pre dva dana postignut u Ministarstvu ekonomije ih ipak raduje.

"Učinili smo neke ustupke koji su bili do nas, pristali da do Nove godine primamo minimalac, ali je i gazda morao da učini neke. Isplatio nam je sve neto zarade zaključno sa 30. julom, u roku od 30 dana trebalo bi da isplati i doprinose prema državi, a uplaćen nam je i minimalac za dva meseca tokom kojih smo štrajkovali", kaže za Danas predsednik UGS Nezavisnost u Srboleku Tomislav Grubić.
Nini, koji mesecima nije dolazio u Beograd, komunicirajući sa radnicima preko portparola, poslednjih deset dana proveo je u razgovorima i pregovorima sa radnicima, tako da se na sastanak kod državnog sekretara Ministarstva ekonomije Nebojše Ćirića otišlo sa već pripremljenim predlozima.

"Imali smo četiri ili pet sastanka sa državnim sekretarom, ali i sa Stefanovićem i mislim da je tokom njih shvatio da je preterao. Kamo sreće da je došao ranije, pre bismo se dogovorili i posao bi manje trpeo", napominje Grubić.

Stefanović se obavezao da će firmu izvući iz blokade, napominje naš sagovornik, a radnici da će se vratiti na svoja radna mesta.

„Očekujemo da nam se odobri dozvola za rad i da od ponedeljka krenemo da radimo punom parom“, kaže Grubić.

On ističe da je na sastanku Stefanović izgledao kao da zaista želi da se Srbolek oporavi, ali i da će ukoliko se desi da ne ispuni sva obećanja i ono što je tek potpisanim Protokolom dogovoreno, razgovarati, ali isključivo sa državom, a ne sa njim.

Protokol o normalizaciji situacije u ovom preduzeću, čiji su radnici štrajkovali prvi put od januara do marta ove godine, potpisali su državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, vlasnik i direktor Srboleka Jovica Stefanović Nini i član gradskog veća Beograda Miroslav Čučković, kao i predsednici sindikata Nezavisnost Tomislav Grubić i predsednik SSSS u tom preduzeću Zoran Gočević.

Ćirić je nakon potpisivanja protokola rekao da je Srbolek strateški važno preduzeće za državu i da se od vlasnika očekuje da ispoštuje Protokol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

5 h

Podeli: