Posle 63 dana štrajka radnici Srboleka se od ponedeljka vraćaju na radna mesta jer su uspeli da se dogovore sa vlasnikom Jovicom Stefanovićem Ninijem da im isplati zaostale zarade i ostala primanja koja im je dugovao više od godinu i po dana. Kompromis je postignut, ali poučeni ranijim ne tako sjajnim iskustvima koja su imali sa sadašnjim vlasnikom ove farmaceutske kuće, radnici ne mogu da budu prezadovoljni. Dogovor pre dva dana postignut u Ministarstvu ekonomije ih ipak raduje.

– Učinili smo neke ustupke koji su bili do nas, pristali da do Nove godine primamo minimalac, ali je i gazda morao da učini neke. Isplatio nam je sve neto zarade zaključno sa 30. julom, u roku od 30 dana trebalo bi da isplati i doprinose prema državi, a uplaćen nam je i minimalac za dva meseca tokom kojih smo štrajkovali – kaže za Danas predsednik UGS Nezavisnost u Srboleku Tomislav Grubić.

Nini, koji mesecima nije dolazio u Beograd, komunicirajući sa radnicima preko portparola, poslednjih deset dana proveo je u razgovorima i pregovorima sa radnicima, tako da se na sastanak kod državnog sekretara Ministarstva ekonomije Nebojše Ćirića otišlo sa već pripremljenim predlozima.

– Imali smo četiri ili pet sastanka sa državnim sekretarom, ali i sa Stefanovićem i mislim da je tokom njih shvatio da je preterao. Kamo sreće da je došao ranije, pre bismo se dogovorili i posao bi manje trpeo – napominje Grubić.

Stefanović se obavezao da će firmu izvući iz blokade, napominje naš sagovornik, a radnici da će se vratiti na svoja radna mesta. „Očekujemo da nam se odobri dozvola za rad i da od ponedeljka krenemo da radimo punom parom“, kaže Grubić. On ističe da je na sastanku Stefanović izgledao kao da zaista želi da se Srbolek oporavi, ali i da će ukoliko se desi da ne ispuni sva obećanja i ono što je tek potpisanim Protokolom dogovoreno, razgovarati, ali isključivo sa državom, a ne sa njim. Protokol o normalizaciji situacije u ovom preduzeću, čiji su radnici štrajkovali prvi put od januara do marta ove godine, potpisali su državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, vlasnik i direktor Srboleka Jovica Stefanović Nini i član gradskog veća Beograda Miroslav Čučković, kao i predsednici sindikata Nezavisnost Tomislav Grubić i predsednik SSSS u tom preduzeću Zoran Gočević. Ćirić je nakon potpisivanja protokola rekao da je Srbolek strateški važno preduzeće za državu i da se od vlasnika očekuje da ispoštuje Protokol.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari