Predsednici srpskog i crnogorskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović i Ranko Krivokapić saglasili su se juče da je saradnja skupština dve države korak ka boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji Crne Gore i Srbije. Đukić-Dejanović je nakon susreta sa Krivokapićem novinarima u Podgorici kazala da će taj susret „podstaći intenzivnu saradnju svih segmenata parlamenta“.

Komentarišući otkazivanje njene posete Crnoj Gori uoči izbora u maju ove godine, ona je kazala da sa domaćinom „nije analizirala prošlost, uvereni da je sadašnjost i budućnost bitnija i za Crnu Goru i Srbiju“. Osvrćući se na ocene pojedinih zvaničnika u Beogradu o sprezi crnogorske vlasti i organizovanog kriminala, Đukić-Dejanović je kazala da „treba sačekati rezultate rada institucija sistema, a onda se izjasniti ko je kriminalac“. Predsednica parlamenta Srbije smatra da je „negovanje“ srpskog jezika u Crnoj Gori, „ne sporeći crnogorski“, izuzetno značajno, a da „uplitanje državnih organa i funkcionera“ u crkvena pitanja „ne donosi boljitak već suprotno“. Crkvena pitanja, kako je naknadno objasnio predsednik crnogorske skupštine, nisu bila tema razgovora sa Đukić-Dejanović.

Predsednica srpskog parlamenta je dvodnevnu posetu Crnoj Gori nastavila razgovorima sa članovima skupštinskog odbora za međunarodne odnose i šefovima poslaničkih klubova. Najavljeni su i sastanci s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom. Danas bi srpska delegacija trebalo da razgovara s predstavnicima srpske zajednice u Crnoj Gori, predsednikom opštine Bar Žarkom Pavićevićem, predstavnicima Saveza udruženja raseljenih, izbeglih i prognanih u Crnoj Gori u Sutomoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari