• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vukčević traži Mladićevu "krticu"

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da postoji opasnost da "cure informacije" o akcijama prilikom potrage za haškim optuženikom Ratkom Mladićem i da se radi sve da se "preseku takvi tokovi".

Vukčević je u intervjuu za sutrašnje Vreme potvrdio da su pojedini haški begunci pre hapšenja i lociranja upozoravani, kao i da je sprovedena istraga oko toga ko je Stojanu Župljaninu javio da pobegne iz stana, ali da ništa nije otkriveno.

"Nismo saznali ko je to učinio. Nijednom do sada nismo utvrdili kako informacije cure", istakao je Vukčević.

Tužilac je kategorički odbacio mogućnost da su informacije curile iz Akcionog tima.

Na pitanje postoji li opasnost da cure informacije i o akcijama potrage za Mladićem, odgovorio je "naravno da postoji" i dodao da se čini "sve što možemo da se preseku takvi tokovi".

Upitan koliko ima uspeha u presecanju tih tokova, Vukčević je
odgovorio: "To ne znam. Očigledno je da rezultata nema".

On je kazao da je početkom 2006. godine propuštena najveća šansa za hapšenje Ratka Mladića.

"To što je šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića koji je skrivao Ratka Mladića, što je bio katastrofalan potez koji je omogućio Mladiću da pobegne. Imali smo Ratka Mladića u šaci. Bilo je čisto tehničko pitanje kako da se obavi hapšenje", preizirao je on.

Prema njegovim rečima, tom prilikom je izvršena opstrukcija "onih koji su to mogli da vrše i to sa jasnim planom da se omogući da Mladić pobegne, što se i dogodilo".

"Još uvek smo u domenu istraživanja šta se tada tačno desilo.
Znamo da nam je Ratko Mladić bio na dohvat ruke, znamo da nam je pobegao, ali ne znamo tačno ko je za to kriv", istakao je Vukčević .

Mladić je tada, kako je dodao, bio precizno lociran, a bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je to nazvala "nedostatkom političke volje".

Vukčević je rekao da je posle toga bilo indicija i sumnji, ali nikada više "tako čvrstih" dokaza.

Srpski tužilac za ratne zločine kaže da će i dalje zastupati stav da je Ilija Jurišić kriv za masakr koji se dogodio prilikom povlačenja vojne kolone iz Tuzle i neće odustati od navoda iz optužnice.

Vukčević je rekao da Sporazum o mirnom povlačenju JNA iz Bosne, na kom se temelji optužnica protiv Jurišića postoji i da je potpisan.

"Posedujemo izveštaj Vojno-bezbednosne agencije da je sporazum potpisan u Skoplju 26. aprila 1992. godine između Alije Izetbegovića i načelnika Generalštaba JNA Božidara Adžića u prisustvu tadašnjeg potpredsednika Predsedništva SFRJ Branka Kostića", rekao je Vukčević.

Govoreći o predmetima koje vodi Tužilaštvo za ratne zločine, Vukčević je kazao da je u toku 30 pretkrivičnih postupaka, među kojima i zločini protiv Arkanovih tigrova ali da su prioriteti Ćuška, Dubrava i Srebrenica.

Tužilac je potvrdio navode bivšeg visokog policijskog oficira Dragana Karleuše da u Srbiji postoji više masovnih grobnica iz kojih tela nisu ekshumirana.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image