Život

Sreda, 08.10.2008.

10:00

Nobelovac koji nema pasoš

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku za 2008, japanski stručnjak za fenomene nastanka univerzuma Tošihide Maskava nema pasoš, otkrila je njegova supruga.

Izvor: B92

Default images

Akiko Maskava ispričala je novinarima da njen muž nikada ne putuje u inostranstvo i da je "alergičan" na engleski jezik, jezik na kojem se najčešće komunicira u međunarodnoj naučnoj zajednici.

"Ako misli da ide na dodelu nagrada, moraće prvo da izvadi pasoš", rekla je ona novinarima koji su je intervjuisali u njihovoj kući u Kjotu, gde je njen suprug profesor na institutu za fiziku čestica.

Maskava (68) je jedan od trojice fizičara koji ove godine dele prestižno priznanje za rad na "prekidu simetrije" između materije i antimaterije u trenutku velikog praska, pojave u kojoj istraživači vide razlog nastanka univerzuma.

Do sada je svaki put kad bi dobio poziv da otputuje u inostranstvo da drži predavanje ili primi neku nagradu, umesto njega to činio Makoto Kobajaši, njegov kolega i kolaureat Nobelove nagrade.

Početkom 70-tih godina prošlog veka njih dvojica zajedno su postavili teoriju o postojanju najmanje tri porodice kvarkova u objašnjenju "prekida simetrije" između materije i antimaterije, koja im je i donela Nobelovu nagradu.

Švedski kralj uručiće im 10. decembra zlatnu medalju, diplomu i ček na 10 miliona švedskih kruna (1,02 miliona evra) koje će podeliti sa trećim laureatom ovogodišnje nagrade, Amerikancem japanskog porekla Joićirom Nambuom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: