Region

Utorak, 12.10.2010.

19:51

Svaki Hrvat mora da vrati 9,5 plata

Hrvatskoj sledeće godine na naplatu dolazi rekordan iznos spoljnog duga - gotovo 10,5 milijardi evra, pišu hrvatski mediji.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Default images

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), otplatom dugova u 2011. najviše će biti opterećene državne i privatne kompanije.

Preduzećima na naplatu stiže 4,1 milijarda evra otplate na zaduženja koja su proteklih godina podigli u inostranstvu. U malo boljem položaju biće banke, koje u 2011. morajuda vrate više od 2,8 milijardi evra.

Sledeća godina neće biti laka ni Ivanu Šukeru, potpredsedniku Vlade i ministru finansija, koji će morati da smisliti kako da za otplatu namakne više od 900 miliona evra. Reč je uglavnom o novcu koji je Hrvatska na svetskom finansijskom tržištu uzimala u proteklih pet ili šest godina. Novac od tih zaduženja završio je u gradnji autoputeva i stanova i u kreditima koje su građani uzimali kako bi kupili stan ili auto ili naprosto finansirali svakodnevnu potrošnju.

Slično je i sa zaduženjima države i lokalne samouprave, deo kojih je otišao u financiranje administracije, plata, penzija i socijale. Na sav taj posuđeni novac mora se platiti i više od milijardu evra kamate.

Statistički gledano, svaki će građanin morati da vrati oko 2.370 evra, što je više od tri prosečne mesečne neto plate u Hrvatskoj. Ako se računaju samo zaposleni, kojih je oko 1,5 miliona, svaki će od njih morati da vrati 7.000 evra ili 9,5 prosečnih mesečnih neto plata.

Mesečna rata duga u 2011. je oko 870 miliona evra, što je gotovo celokupan iznos projekta Brijuni Rivijera, od kojeg se očekuje da otvori hiljade novih radnih mesta duž brijunskog priobalja.

Čak i sa naduvanim cenama gradnje autoputeva, Hrvatska bi jednim mesečnim iznosom potrebnim za vraćanje spoljnog duga u 2011. mogla da sagradi gotovo 125 kilometara autoputeva.

Taj iznos je dovoljan i za gradnju nove termoelektrane u Plominu, koja je jedan od ključnih projekata kojim Vlada želi da oživi recesijom izmučenu hrvatsku privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Ponovo: Nemačka se neće izvući?

Inflacija je ponovo ubrzala u Nemačkoj. Prema preliminarnim podacima nacionalnog zavoda za statistiku, međugodišnja stopa je u maju skočila na 2,4 odsto, posle aprilskih 2,2 odsto.

22:59

29.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

1 d

Podeli: