Capital.ba

Snažno usporavanje indijske industrijske proizvodnje u avgustu

12.10.2010. / 13:22

NJU DELHI, Industrijska proizvodnja u Indiji u avgustu je snažno usporila, porastavši za 5,6 odsto u odnosu na isti mjesec godine ranije, po najnižoj stopi u proteklih 15 mjeseci, objavila je danas tamošnja vlada.
Prema revidiranim podacima, u julu je rast industrijske proizvodnje iznosio 15,2 odsto na godišnjem nivou, objavilo je indijsko ministarstvo za statistiku i implementaciju programa. Stopa rasta u avgustu znatno je slabija od očekivanih 9,5 odsto i u odnosu na godišnju stopu rasta od 10,6 odsto u avgustu prošle godine.

Kao glavne razloge oštrog usporavanja, u tome ministarstvu navode pad proizvodnje kapitalnih dobara u avgustu od 2,6 odsto, nakon revidiranog 72-procentnog rasta u julu. Riječ je o segmentu uveliko podložnom promjenama. Prerađivačka industrija, koja ima najveći udio u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, u avgustu je porasla za 5,9 odsto na godišnjem nivou, nakon julskog rasta u visini revidiranih 16,7 odsto.

U segmentu vađenja ruda u tom je mjesecu ostvaren rast od 7 odsto, dok je proizvodnja električne energije uvećana svega 1 odsto. Veće od očekivanog usporavanje najvjerovatnije neće odvratiti tamošnju centralnu banku od daljeg zaoštravanja monetarne politike, nakon što je u periodu od početka godine već u pet navrata podizala ključnu kamatnu stopu kako bi suzbila inflaciju, s obzirom na snažan privredni rast.

Indija je druga najbrža rastuća privreda u Aziji, iza Kine, a u tromjesečju od aprila do juna poraslo je po najvišoj stopi u protekle više od dvije godine od 8,8 odsto. U prethodnom tromjesečju rast je iznosio 8,6 odsto. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!