Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je kineski disident Liu Siaobo. Ranije danas, predsednik norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland izjavio je da će dodela ovogodišnje Nobelove nagrade za mir biti kontroverzna.

Na pitanje novinara televizijske stanice TV2 da li će biti potrebno i ove godine braniti izbor komiteta kao što je to bilo prošle godine nakon kritika da je Nobelova nagrada za mir prerano dodeljena američkom predsedniku Baraku Obami, Jagland je jednostavno odgovorio: „Da, bez sumnje“.

– Razumećete za nekoliko časova kada bude saopšteno ime laureata – objasnio je tada Jagland.

Supruga kineskog disidenta Liju Sjaoboa je oduševljena zbog odluke Nobelovog komiteta da ove godine nagradu za mir dodeli njenom mužu i apelovala na kineske vlasti da ga puste iz zatvora.

– Oduševljena sam, nemam reči. Želim svima da zahvalim na podršci Liju. Želim da zahvalim Nobelovom komitetu, Vaclavu Havelu, dalaj-lami i svima koji su ga podržali – rekla je supruga kineskog disidenta.

Ona je zatražila od kineskih vlasti da oslobode Liju Sjaoboa i istakla da je Nobelova nagrada „veliko ohrabrenje i podrška“ onima koji se zalaži za demokratizaciju Kine.

Dodala je da joj je rečeno da će je policajci ispratiti do severoistočne kineske provincije Liaoning, gde je zatvoren njen suprug, kako bi mu saopštila vest.

Advokat Liju Sjaoboa, Šang Baođun, izrazio je nadu da će njegov klijent brzo biti pušten iz zatvora, kao i da će odluka Nobelovog komiteta doprineti slobodi izražavanja u Kini.

– Nadam se da će zahvaljujući ovoj odluci on ubrzo bitu pušten – rekao je advokat, ali je dodao da je rano da se kaže da li će se to zaista dogoditi.

Šang se nada i da će se u Kini ukinuti ograničenja koja se odnose na slobodu izražavanja.

Nakon saopštavanja odluke o dodeljivanju Nobelove nagrade za mir, Francuska i Nemačka su takođe apelovale na kineske vlasti da oslobode ovogodišnjeg laureata.

Kina je danas osudila odluku da kineski disident Liju Sjaobo dobije nagradu za mir i navela da će ta odluka Nobelovog komiteta iz Osla ugroziti odnose Pekinga i Norveške.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo danas da bi Nobelova nagrada za mir trebalo da promoviše međunarodno prijateljstvo i razoružanje.

„Liju Sjaobo je kriminalac, koga su kineske pravosudne vlasti osudile zbog ugrožavanja kineskih zakona. Nagrađivanje Lijua je u potpunoj suprotnosti sa osnovnim principom nagrade za mir i predstavlja takođe izrugivanje njoj“, ocenjuje se u saopštenju ministarstva u Pekingu.

U Kini, u vreme trajanja vesti američke televizijske mreže Si-En-En, čiji program može da se prati u stranim hotelima i svim mestima gde se okupljaju stranci, dok je spiker čitao ime dobitnika Nobela za mir program je prekinut, a televizijski ekrani su bili crni.

Još jedan kineski disident – Hu Dija, bio je pre dve godine kandidat za Nobelovu nagradu za mir, ali je nije dobio. On je u aprilu 2008. posle jednodnevnog suđenja osuđen na tri i po godine zatvora zbog pokušaja subverzije preko tekstova objavljenih na internetu i intervjua koje je dao stranim novinarima.

Kina je i tada upozorila Nobelov komitet iz Osla da ne dodeljuje nagradu „osuđenom kriminalcu“, navodeći da bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari te zemlje.

Nobelovu nagradu za mir dodeljuje Nobelov institut u Oslu. Ove godine za ovo prestižno priznanje bio je prijavljen rekordan broj od 237 kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari