Srbija je jača od svake kriminalne strukture i njen institucionalni kapacitet za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala u punoj meri je uspostavljen tek ove godine, rekao je juče predsednik Srbije Boris Tadić, otvarajući ministarsku konferenciju „Jačanje regionalne i transnacionalne saradnje kao preduslov za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala na području jugoistočne Evrope“.


Predsednik je istakao da danas u Srbiji „svi eminentni šefovi mafije za koje je krivični postupak završen jesu u zatvoru“, kao i da se sudski procesi otvaraju protiv još nekolicine predstavnika organizovanog kriminala, „i pre ili kasnije će biti u zatvoru, jer država je moćnija od svake kriminalne strukture“.

Tadić je poručio da će Srbija nastaviti da bude regionalni predvodnik borbe protiv kriminala, kao i da neće stati u toj borbi. On je istakao da će Srbija nastaviti da bude „udarna igla u toj borbi“. Kako je rekao, tek danas 2010. godine Srbija ima puni institucionalni kapacitet i punu snagu političke odluke da se izbori sa organizovanim kriminalom, jer „organizovani kriminal danas nema pristup političkim strankama“. On je naveo i da organizovani kriminal u Srbiji danas nema ulogu i uticaj na razne segmente društva i političke partije, „iako postoje određene težnje da tako bude“.

Prema njegovoj oceni, Evropska unija nedovoljno uviđa značaj regionalne saradnje država Zapadnog Balkana u borbi protiv kriminala, kao i da je, konsekventno, pomoć koju region dobija nedovoljna. On je pozvao zemlje regiona i EU na intenzivniju saradnju u toj borbi.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da su u proteklih godinu dana počele istrage ili podignute optužnice u brojnim predmetima korupcije, koji su godinama ležali u fiokama ili je njihovo istraživanje bilo politički sprečavano od 2004. do 2006.

– Pravosuđe je uspelo da iznese predmete koje smo desetinama godina gledali na naslovnim stranama pisanih medija, kao i da uprkos strahovitim pritiscima pobedi kriminal osuđujućim presudama za one koji su uporno podrivali državu – naglasila je Malovićeva. On je istakla da se pravosudni organi nisu osvrtali na to ko je osumnjičen, već su dali neumoljiv odgovor „nedodirljivima“, snažnu poruku da zakoni Srbije važe i za njih, da građani imaju pravo da znaju ko je ugrožavao njihov interes godinama. Govoreći o dobroj regionalnoj saradnji pravosuđa država regiona, Malovićeva je iznela ideju da se na Zapadnom Balkanu izdaju regionalni nalozi za hapšenje, jer se na tom prostoru sprečavaju i seku lanci trgovine ljudima i narkoticima.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je juče sve države u regionu na formulisanje zajedničke strategije za delovanje kako bi se ojačala saradnja, a borba protiv organizovanog kriminala učinila efikasnijom. On je naglasio da borba protiv organizovanog kriminala predstavlja zajednički cilj svih država u regionu, kako zbog odgovornosti prema građanima, tako i zbog privrženosti evropskim vrednostima i poštovanja građanskih sloboda i prava. Dačić je napomenuo da je za uspeh u toj borbi neophodna i saradnja svih unutrašnjih institucija.

Inače, ministri unutrašnjih poslova Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Gordana Jankulovska potpisali su juče u Beogradu Sporazum o readmisiji, odnosno vraćanju lica koja nezakonito borave na teritoriji obe države. Sporazum je potpisan u Palati Srbije, u okviru ove konferencije.

Dežer: Kriminal pretnja po stabilnost

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer upozorio je juče da organizovani kriminal i korupcija predstavljaju pretnju po stabilnost Zapadnog Balkana i prepreku za učlanjenje u EU. On je naveo da borba protiv organizovanog kriminala predstavlja veliki izazov za međunarodnu zajednicu, predstavlja pretnju po stabilnost svih regiona, a naročito regiona kakav je Zapadni Balkan. Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitris Kipreos je ocenio da se borba protiv organizovanog kriminala ne može sprovesti bez političke volje i da je za nju imperativ regionalna saradnja. On je, kao primer, naveo potpisivanje memoranduma zemalja regiona o policijskoj saradnji u Sofiji maja 2010.

Sporazum od polovine oktobra

Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović rekao je juče da očekuje da će ugovor o međusobnom izručenju državljana i izvršilaca krivičnih dela između Srbije i Crne Gore biti potpisan polovinom ovog meseca. On je dodao da su pregovori završeni i stavovi usaglašeni i da očekuje da će u narednih 10 do 15 dana tekstovi ugovora biti upućeni dvema vladama, posle čega će uslediti potpisivanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari