• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nobel pioniru vantelesne oplodnje

Britanski lekar i embriolog Robert Edvards, čiji je rad doveo do prve "bebe iz epruvete", dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju, saopštio je švedski institut Karolinska.

"Njegov rad je omogućio lečenje neplodnosti, medicinsko stanje koje pogađa veliki broj ljudi, uključujući više od 10 odsto svih parova širom sveta", navodi se u saopštenju instituta Karolinska.

Tradicionalno, Nobelova nagrada za medicinu je prva od šest (fizika, hemija, književnost, mir, ekonomija) koje se dodeljuju svake godine i koje podrazumevaju i novčani iznos od 10 miliona švedskih kruna (1,4 miliona dolara).

Edvards (85) je zajedno sa Patrikom Steptoumom tokom 1950-ih počeo da razvija vantelesnu oplodnju.

Luiz Braun iz Velike Britanije je 25. jula 1978. postala prva beba koja se rodila zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, što je označilo revoluciju u lečenju steriliteta.

Zvaničnik Vatikana zadužen za etička pitanja i odbranu života Injasio Karasko de Paula oštro je danas kritikovao odluku instituta Karolinska.

"Da nije Edvardsa ne bi postojalo tržište na kojem se prodaju milioni jajnih ćelija i ne bi postojao svet u kojem je veliki broj zamrzivača pun embriona", rekao je Karasko de Paula, javila je agencija Ansa.

On je naveo da bez Edvardsa svet ne bi došao u "neobjašnjivu situaciju, u kojoj decu rađaju babe ili surogat majke".

"Edvards nije rešio ozbiljan problem steriliteta", rekao je Karasko de Paula i dodao da treba sačekati nova rešenja koja će biti manje skupa i pristupačnija od vantelesne oplodnje, za koju treba izdvojiti velike količine novca.

Akedemija za život pri Vatikanu bavi se biomedicinskim i pravnim problemima vezanim za odbranu života.

Od 2008. godine, Vatikan prihvata postupak asistirane oplodnje, ali ne i vantelesnu oplodnju, za koju tvrdi da nije moralno prihvatljiva zbog "žrtvovanja velikog broj embriona".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image