• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vode Radmanović, Izetbegović i Komšić

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, u foteljama Predsedništva BiH sediće Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Na osnovu obrađenih podataka sa 47 odsto biračkih mesta u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH vodi Bakir Izetbegović iz SDA koji je osvojio 33,49 odsto glasova, Fahrudin Radončić, kandidat Saveza za bolju budućnost osvojio je 31,73 odsto, dok je kandidat Stranke za BiH Haris Silajdžić osvojio 26,74 prebrojanih glasova.

Kada je reč o izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH vodi kandidat SDP-a Željko Komšić, a sede ga Borjana Krišto iz HDZ BIH sa osvojenih 22,90 odsto glasova, te kandidat HDZ 1990 Martin Raguž koji je dobio poverenje 12,13 posto birača.

Prema podacima sa 50,93 odsto birališta u BiH, kandidat SNSD-a Radmanović je osvojio 50,05, odsto, kandidat PDP-a Ivanić 47,15 odsto, dok je kandidat Saveza za demokratsku Srpsku Rajko Papović osvojio samo 2,8 odsto.

Iz izbornih štabova SNSD-a i PDP-a saopštene su oprečne informacije o rezultatima izbora.

Prema podacima iz SNSD-a u trci za mesto srpskog člana Predsedništva BiH kandidat Nebojša Radmanović vodi ispred kandidata koalicije Zajedno za Srpsku Mladena Ivanića u Bijeljini, Prijedoru, Doboju, Zvorniku i još nekoliko opština.

Na drugoj strani, PDP tvrdi da je predsednik ove partije Mladen Ivanić u tesnoj prednosti. Iz PDP-a čak najavljuju i krivične prijave protiv stranke SNSD-a zbog neregularnosti na izbornom biračkom mestu u Krupi na Vrbasu u Banjaluci.

"Izborna krađa je evidentna i u pitanju je teško krivično delo ravno organizovanom kriminalu. Na biralištu u Krupi na Vrbasu glasalo je 98 odsto birača ili tačnije 842 od 869 birača, što je nemoguće jer samo stotinu od tih ljudi radi u Sloveniji. Podnosimo krivične prijave protiv svih članova biračkog odbora", rekao je potpredsjednik stranke PDP Branislav Borenović.

Iz SNSD-a su odgovorili da PDP “već počinje naricati o nepravilnostima na uzorku koji nije bitan”.

Na konferenciji za novinare predsednica CIK-a Irena Hadžiabdić potvrdila je ranije da je svih 5.269 glasačkih mesta u BiH bilo otvoreno, kao i sedam u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.

"Na 68 glasačkih mesta zabeležena su neznatna kašnjenja od pet do 15 minuta, a jedino značajnije kašnjenje bilo je u opštini Zvornik, na glasačkom mestu u Tabancima, gde je kašnjenje iznosilo dva časa", navela je Hadžiabdićeva i dodala da će u Tabancima glasačko mjesto biti zbog ovog kašnjenja zatvoreno u 21 čas.

Navodeći da je CIK primio pet prigovora za kršenje izborne tišine, od kojih je jedan iz nadležnosti opštinske izborne komisije, Hadžiabdićeva je objasnila da se prigovori odnose na podelu propagandnog materijala i letaka u kojima se vrši uticaj na birače.

CIK-u je stiglo i pet prigovora o povredama procedura na biračkim mestima, od kojih je samo jedan iz njegove nadležnosti, dok su ostali u nadležnosti opštinskih izbornih komisija.

Silajdžić zaboravio dokumenta, pa nije glasao

Da danas nije njegov dan Haris Silajdžić je mogao da shvati kada je prvi put došao na glasanje. Naime, on nije danas pre podne uspeo da glasa jer je zaboravio dokumenta.

Silajdžić je na izborno mesto u ulici Ferhadija došao u 11 sati, kao što je i najavio, i tek posle pola sata čekanja u dugačkom redu shvatio da nije poneo dokumenta.

On je rekao članovima izborne komisije da će kasnije popodne ponovo doći na izborno mjesto, ovaj put s dokumentima, jer ne želi da pravi gužvu. Agencije nisu objavile kada je on konačno obavio svoju građansku dužnost.

Tuča na biralištu i zabrana u RS

Prema izveštaju iz MUP-a Srednjobosanskog kantona, na biralištu Višnjići – Travnik, dve osobe su se fizičke sukobile, pri čemu je jedna zadobila lakše telesne povrede. Protiv učesnika sukoba će biti podnesene prekršajne prijave,prenosi Sarajevo-x.com.

Ovaj događaj nije prekinuo glasanje na ovom biračkom mestu.

Federalna uprava policije prosledila je CIK BiH četiri prijave o eventualnim povredama izbornog procesa. Prijavljeni su slučajevi u Mostaru, Tuzli, Livnu i Sarajevu. Detaljnijom policijskom proverom utvrđeno je da prijave iz Tuzle i Sarajeva nisu osnovane.

U RS nije bilo fizičkih sukoba na biralištima, ali je bilo zabrana.

Vodeći SNSD odlučio je da banjalučkoj Alternativnoj televiziji zabrani prisustvo u Izbornom štabu te stranke kada se budu čekali rezultati glasanja.

"Odlučili smo da vaša televizija ne prisustvuje na mestu gde će rukovodstvo stranke i aktivisti izbornog procesa čekati rezultate izbora. To se odnosi na prisustvo novinara, kamera i direktnog uključenja, a na lokacijama Akvana i Banski dvor (Gradski odbor SNSD-a)", stoji u dopisu koji je ATV-u uputio izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

ATV je zbog takve odluke SNSD-a uputila prigovor CIK BiH.

Komplikovani izbori

Birači su na 5.276 biračkih mesta u BiH, koja su bila otvorena do 19.00, birali između 8.236 kandidata 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata.

U BiH je registrovano više od tri miliona birača, od čega blizu 1,2 milion u Republici Srpskoj i 1,9 miliona u Federaciji BiH.

U trci za člana Predsedništva BiH učestvuje 20 kandidata, od čega za srpskog člana četiri kandidata, za bošnjačkog devet kandidata i za hrvatskog člana sedam kandidata.

Za mesto predsednika i potpredsednike RS prijavljeno je ukupno 19 kandidata, a glavni takmaci za funkciju entitetskog predsednika su kandidat SNSD-a Milorad Dodik i kandidat opozicione koalicije "Zajedno za Srpsku" Ognjen Tadić.

Izbori BiH koštaju sedam miliona evra, a partije su zvanično u kampanji trošile između pola miliona i 700.000 evra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image