Cvetković: Sprečiti diskriminaciju

Premijer Srbije Mirko Cvetković na komemoraciji žrtvama fašizma u Jajincima rekao da će demokratska Srbija sprečiti svaku vrstu etničke i rasne diskriminacije.

Izvor: B92

Subota, 02.10.2010.

14:01

Default images

On je rekao da je zločin u Jajincima u Drugom svetskom ratu istorijska opomena da se istraje u borbi protiv fašizma, ideologije mržnje, zla i nasilja.

Na svečanosti posvećenoj sećanju na više desetina hiljada stradalih u Jajincima, premijer je rekao da je sećanje na te žrtve opomena šta može da se dogodi kada se zaboravi da su ljudi jednaki pred zakonom.

"Danas obnavljamo obavezu da mlade generacije vaspitavamo u duhu nenasilja, tolerancije i pravde, spremnosti na poštovanje razlika, na zajednički život i saradnju. Naša obaveza prema stradalima, prema prošlosti i prema budućnosti je da učinimo sve da se zločini više nikada ne dogode", naveo je on.

Premijer je kazao da Srbija ima snage da osudi sve zločine i krivce izvede pred sud pravde ističući da je "zločin zločin i ma ko da ga je počinio i kakvo god opravdanje tražio mora da zna da će pred zakonom odgovarati za to".

"Srbija je okrenuta budućnosti. Izabrali smo put mira i pomirenja, jer on nudi šansu za dostojanstven život svakog građanina, za brži prosperitet, za saradnju i izgradnju zajedničke budućnosti na prostorima Balkana. Jasne zadatke u tom pogledu imaju i pravni i politički sistemi svih zemalja na ovim prostorima", naveo je Cvetković.

"Postoji iskonska potreba da se bolje razumemo, više poštujemo, ozbiljnije sarađujemo. To je model opstanka na Balkanu i samo tako možemo graditi bolji i pravedniji svet za buduće generacije. Put ka pomirenju nikada nije ni dug, ni težak, ukoliko iskreno želimo da se u budućnosti zločini nikada ne ponavljaju", rekao je premijer.

Strelište u Jajincima kod Beograda predstavlja najveće mesto stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, na kom je ubijeno više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR-a, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

Predsednik Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije general u penziji Slavko Popović je rekao da je neuništivo kolektivno sećanje na mesta umiranja, stradanja i patnji, među kojima je i logor u Jajincima.

Cvetković je predvodio državnu delegaciju koja je, uz najviše državne počasti, položila vence na spomen-obeležje u Memorijalnom kompleksu u Jajincima.

Vence su položili i predstavnici Grada Beograda, preživeli zatočenici logora u Jajincima, SUBNOR, predstavnici izraelske i nemačke ambasade.

Posle ceremonije polaganja venaca, izvedena je koreodrama "Rekvijem za izgubljeni grad", inspirisana stihovima Branka Miljkovića, realizovana u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Posle komemorativne ceremonije, kojoj su prisustvovali državni i gradski zvaničnici, vojni i diplomatski predstavnici nekoliko zemalja, veliki broj ratnih veterana, nosioci najviših vojnih odlikovanja, građani, premijer se upisao u memorijalnu knjigu Spomen-parka u Jajincima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: