Najnovije vesti
Vesti Politika
Cvetković: Srbija ima snage da osudi sve zločine

Cvetković: Srbija ima snage da osudi sve zločine

Premijer Srbije Mirko Cvetković danas je na komemoratrivnoj svečanosti u Jajincima, posvećenoj očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih Drugom svetskom ratu, izjavio da je sećanje na te žrtve poruka našem vremenu i opomena šta može da se dogodi kada se zaboravi da su ljudi jednaki pred zakonom i da im jednako pripadaju sva prava.

"Danas obnavljamo obavezu da mlade generacije vaspitavamo u duhu nenasilja, tolerancije i pravde, spremnosti na poštovanje razlika, na zajednički život i saradnju. Naša obaveza prema stradalima, prema prošlosti i prema budućnosti je da učinimo sve da se zločini više nikada ne dogode", istakao je Cvetković.

"Srbija ima snage da osudi sve zločine i krivce izvede pred sud pravede. Uvek smo jasno govorili da svaki zločin ima dva imena i prezimena-ime i prezime žrtve i ime i prezime zločinca", rekao je premijer.

"Ovo je velika istorijska opomena da se istraje u borbi protiv fašizma, ideologije mržnje, zla i nasilja", rekao je Cvetković.

On je istakao da je demokrartska Srbija privržena civilizacijskim standardima i čini sve da spreči svaku vrstu etničkih i rasnih diskriminacija.

"Srbija je okrenuta budućnosti. Izabrali smo put mira i pomirenja, jer on nudi šansu za dostojanstven život svakog građanina, za brži prosperitet, za saradnju i izgradnju zajedniče budućnosti na prostorima Balkana", naveo je Cvetković.

Predsednik republičkog odbora SUBNOR-a Srbije general u penziji Slavko Popović naglasio je da je neuništivo kolektivno sećanje na mesta umiranja, stradanja i patnji, među kojima je i logor u Jajincima.

Cvetković je predvodio državnu delegaciju koja je uz najviše državne počasti položila venac na spomen obeležje u memorijalnom kompleksu u Jajincima.

Strelište u Jajincima kod Beograda predstavlja najveće mesto stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, na kom je ubijeno više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR-a, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.