Capital.ba

Beograd će graditi još tri mosta

01.10.2010. / 20:03

BEOGRAD, U Beogradu je planirana izgradnja još tri mosta preko Dunava – kod Ade Huje, zatim most Zemun – Borča, kao i most kod Vinče, kaže Dejan Vasović.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda kaže da će izgradnja mosta preko Save znatno rasteretiti Brankov most i Gazelu, ali će, zbog povećanja broja stanovnika i intenziteta saobraćaja, to biti nedovoljno.

Vasović kaže da svako peto putovanje podrazumjeva prelazak reke Save i veliki problem u saobraćaju predstavljaju gužve na mostovima.

On je podsjetio da se most preko Save, na donjem špicu Ade Ciganlije, čija je dužina 976 metara, gradi u okviru prve faze saobraćajnice unutrašnjeg gradskog poluprstena, imaće ukupno šest saobraćajnih traka za drumski saobraćaj i dva kolosjeka za laki šinski saobraćaj, a njegov završetak očekuje se krajem 2011. godine.

Savjetnik u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Vladimir Depolo kazao je da će rekonstrukcija ulične i putne mreže na teritoriji Beograda, koja je predviđena Generalnim planom za saobraćaj do 2021, koštati 2,3 milijarde evra.

Predstavljajući saobraćajni master plan Beograda na stručnoj konferenciji o mostu preko Save, Depolo je istakao da će samo za rekonstrukciju infrastrukturne mreže javnog prevoza biti izdvojeno 750 miliona evra.

“Kod javnog prevoza, koji za putovanje koristi više od 52 odsto građana, planirano je povećanje kapaciteta, brzine, kvaliteta, kao i efikasna integracija svih vrsta javnog prevoza”, dodao je on.

Depolo je, takođe, istakao značaj izgradnje 17 kilometara autoputa kroz Beograd, koji predstavlja dio unutrašnjeg magistralnog poluprstena, a kojim će se omogućiti veliko relaksiranje centralne zone grada.

“Izgradnja dijela autoputa kroz Beograd smanjila bi intenzitet saobraćaja na Brankovom mostu za 24 odsto, a u Bulevaru Vojvode Mišića za čak 40 odsto, dok bi se već u prvoj fazi u vremenu putovanja uštedjelo 14.000 sati”, istakao je Depolo i dodao da bi ta izgradnja imala i ekološku dimenziju, odnosno smanjila bi zagađenje u centru grada. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Beograd će graditi još tri mosta

    1. bosman

      svaka vam čast za izgradnju mostova. Da se hoće neko naši načelnici optšina ugledati na vas, pa da ljudi mogu normalno da prelaze preko rijeka u gradovima /Prijedor, Doboj, Modriča, Novi Grad, i .dr./