Capital.ba

Od danas slobodna trgovina sa članicama EFTA

01.10.2010. / 17:34

BEOGRAD, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i članica Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) danas stupa na snagu.

Time će srpski privrednici imati bescarinski pristup na tržišta od više 800 miliona stanovnika, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU (Prelazni trgovinski sporazum), članicama Cefte, Ruskom Federacijom i Bjelorusijom i Turskom.

EFTA, koju čine Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, predstavlja tržište od potencijalnih 13 miliona potrošača, a stupanjem na snagu ovog sporazuma stvaraju se i dodatni uslovi za nove investicije iz ovih zemalja u srpsku privredu, kao i mogućnost za međusobnu saradnju radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Švajcarski i norveški investitori nalaze se na listi najvećih investitora u Srbiji od 2001. godine, a Sporazum će omogućiti i značajnije povećanje obima srpskog izvoza, kao i ukupne robne razmjene, koja je u prethodom periodu sa zemljama EFTA iznosila oko 250 miliona evra godišnje.

Ovim sporazumom postignuta je asimetričnost liberalizacije trgovine u korist Srbije, uz mogućnost korišćenja kumulacije porijekla proizvoda, što će omogućiti da srpski izvozni proizvodi budu konkurentniji na tržištima država EFTA.

Danom stupanja na snagu, države EFTA ukidaju sve carine za industrijske proizvode, a za poljoprivredne proizvode Srbija dobija tretman sličan zemljama EU.

Sedam od deset najznačajnijih izvoznih proizvoda Srbije u EFTA nalazi se na listi dvadeset proizvoda, koje EFTA najviše uvozi. Srbija u EFTA izvozi aluminijum, voće, autodijelove, bakar, ploče, limove, dijelove namještaja od drveta.

Zbog specifične ratifikacione procedure danas će početi primjena Sporazuma između Srbije i Švajcarske i Lihtenštajna, dok se ratifikacija u parlamentu od Norveške i Islanda očekuje početkom 2011. godine.

Sporazum je potpisan 17. decembra 2009. godine u Ženevi, a Skupština Srbije ratifikovala ga je 26. maja 2010. godine. EFTA je osnovana 1960. godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!