Capital.ba

Dodijeljeni detašmani za rad u Njemačkoj

01.10.2010. / 16:35

BANJALUKA, Direktor Privredne komore Republike Srpske (RS) Dragica Ristić uručila je danas u Banjaluci detašmane za 27 građevinskih preduzeća iz Srpske za rad u Njemačkoj.

Ristićeva je rekla novinarima da će detašmane podijeliti za 503 radnika iz 27 preduzeća iz redovnog dijela kontingenta, od čega 153 za građevinarske radove, 90 za izolacijske i 260 za ostale djelatnosti, kao i za 130 radnika iz osam preduzeća iz posebnog dijela kontingenta.

“Preduzeća iz RS su se snašla i u složenoj ekonomskoj situaciji nastaloj zbog ekonomske krize u cijeloj Evropi, pa tako i u Njemačkoj, tako da je iskorištenost kontingenta koji koristi RS apsolutno zadovoljovajući”, dodala je Ristićeva.

Ona je naglasila da su u poređenju sa ostalim zemljama najbolje korišteni kontingent oni iz RS i BiH, što znači da su ta preduzeća svojim radom uspjela da se izbore na tržištu uprkos problemima sa kojima se suočavaju.

“Ono sa čim se ova preduzeća susreću jesu jaka konkurencija i  niske cijene satnica, ali godina iza nas potvrđuje da oni svojom upornošću i zalaganjem opstaju na tržištu čime donose značajan devizni priliv u RS putem doznaka za lične dohotke koji ti radnici ostvaruju i idu u korak sa savremenim tehnologijama kada je u pitanju izvođenje ovih radova”, istakla je Ristićeva.

Direktor preduzeća “Luka” iz Banjaluka Goran Branković izrazio je nadu da će ovo preduzeće, kao i prethodnih godina dobiti 40 detašmana s obzirom na ostvarene rezultate i prihode koje ostvaruju radnici ovog preduzeća, a to je oko 3 700 evra po mjesecu za jednog radnika.

On je istakao da ovo preduzeće postoji već 20 godina od čega već 19 godina ima predstavništvo u Njemačkoj i dodao da je to prvo preduzeće iz RS koje je u okviru detašmana počelo da radi na njemačkom tržištu.

“Iako je u Njemačkoj oko tri miliona nezaposlenih, trenutno je na tržištu potrebno oko 500 000 kvalifikovanih radnika tako da nam to daje velike mogućnosti za rad. Moramo raditi na tome da se detašman u BiH poveća ukoliko hoćemo da opstanemo na njemačkom tržištu”, rekao je Branković.

On je dodao da preduzeće “Luka”, bez obzira na konkurenciju njemačkog tržišta, ali i ekonomsku krizu, dobro posluje.

“Osnovni razlozi nekonkurentnosti naših firmi na njemačkom tržištu su suviše velika birokratska procedura, zakoni koji nisu usklađeni sa međudržavnim ugovorom između BiH i Njemačke, te sve veći broj preduzeća koja dolaze iz drugih tranzicionih zemalja”, smatra Branković.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!