Capital.ba

Stanovnici najviše kupuju LCD televizore

01.10.2010. / 8:40

BANJALUKA, Iako cijene tehničkih proizvoda u Republici Srpskoj već duže vrijeme stagniraju, trgovci kažu da je potražnja aparata ove godine manja za oko 40 odsto nego lani, te da se prodaju uglavnom LCD televizori.

U preduzeću “Tehnomag” rekli su da je prodaja tehničke robe i aparata za domaćinstvo dosta slabija nego prošle godine, te da se kupci interesuju samo za novije televizore.
I u radnji “Eurosplet” kažu da su iznenađeni dobrom prodajom LCD televizora, koji mogu da se kupe za oko 799 maraka. Prodaja aparata za domaćinstvo ove godine opala je za oko 40 odsto.
– Od svih tehničkih proizvoda najslabije se prodaju video-kamere, koje koštaju najmanje 470 maraka – rekao je šef prodaje u “Eurospletu” Bojan Crnomarković.
Preduzeće “Zeus” ove godine najviše je prodalo peći na čvrsta goriva, a potražnja za bijelom tehnikom, dodaju u ovoj firmi, nikada nije bila slabija.
Šef banjalučke poslovnice preduzeća “Tehnomag” Igor Kalabić kaže da se prodaja elektronskih proizvoda ove godine ne može ni porediti sa prošlogodišnjom.
– Cijene su iste kao i lani, ali je prodaja za 30 odsto manja. Zadovoljni smo jedino prodajom bijele tehnike, a najbolje se prodaju veš-mašine, koje koštaju od 400 do 700 maraka – kazao je Kalabić.
Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da se kupovna moć stanovništva najbolje ogleda u mogućnosti da se nabavljaju aparati za domaćinstvo.
– Prvi na udaru ekonomske krize bili su upravo tehnički proizvodi. Posljedice ekonomske krize još uvijek osjeća većina stanovnika Republike Srpske, pa zbog toga ni ne čudi što domaćinstva radije koriste stare uređaje, nego da kupuju nove – rekao je Petrović.
Uvoz
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 58.076 tona mašina, aparata i mehaničkih uređaja u vrijednosti od 712,5 miliona maraka.
– U istom vremenskom periodu uvezena je i 24.451 tona električnih mašina, audio i video-mašina u vrijednosti od 457,8 miliona maraka – kazao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!