Intenziviranje priprema za dijalog Beograda i Prištine i akcija uništavanja baznih stanica Telekoma Srbije širom Kosova povod su za novu eskalaciju nasilja u opštinama na srpskom severu pokrajine. Ove sedmice dogodile su se tri eksplozije, samo sticajem okolnosti bez ljudskih žrtava. Meta eksplozije na krovu zgrade u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je povređena trogodišnja devojčica A.K., bila je antena kosovskog operatera mobilne telefonije koju koriste Albanci. Antena je postavljena iznad stana čiji je vlasnik Srbin, pripadnik Kosovske policijske službe.

To se dogodilo u noći između utorka i srede, koji sat nakon saopštenja Vlade Kosova da je završena akcija uništavanja opreme Telekoma. U obližnjem Zvečanu, u ponedeljak, bačene su bombe na kuće porodica Stojković i Milisavljević, čiji članovi rade za Vladu Kosova. To je drugi bombaški napad na te porodice u poslednja tri meseca.

Kosovska policija i Euleks nisu pronašli odgovorne, kao što do danas niko nije odgovarao za letošnje ubistvo lekara Mesuda Džekovića i pokušaj ubistva poslanika u kosovskom parlamentu Petra Miletića.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović osudio je juče najnoviji incident u severnoj Mitrovici i naveo da nasilje nije način za rešavanje problema.

– Kad god su kosovski Albanci nasilno uništavali bazne stanice, uvek je usledila reakcija. Mnogi u severnom delu Mitrovice imaju rođake južno od Ibra i prekid komunikacija izgleda zastrašujuće u 21 veku. Jedno nasilje stvara drugo nasilje. Treba prestati s jednostranim potezima i pustiti da se situacija smiri, da probamo da uđemo u te pregovore o pitanjima koja su bitna za svakodnevni život – rekao je Ivanović.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević kaže za Danas da Kosovska policija vodi istragu u vezi sa eksplozijom na krovu zgrade u Mitrovici, a da će Misija EU „pažljivo nadgledati“ istragu.

– Najstrože osuđujemo svaki čin nasilja. Spekulacije o tome šta bi mogli biti rezultati istraga koje su u toku nisu ni malo od koristi. Snažno ohrabrujemo ljude da istupe kao svedoci, kako bi događaji bili brže rasvetljeni – ukazuje Gudeljevićeva.

Kako ističe, aktivnosti Euleksa na severu Kosova su povećane poslednjih nedelja i meseci, „a naš cilj je da se poboljša vladavina prava, ne samo borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, već u slučaju severa i tako što će Okružni sud u Mitrovici biti u potpunosti funkcionalan“.

Ona podseća da je na polju pravosuđa od januara 2009. do avgusta 2010. doneseno 110 presuda, da su Euleksove sudije održale 712 saslušanja, da je ukupan broj slučajeva u koji su uključeni Euleksovi tužioci do sada 1.322, da se kancelarija Specijalnog tužilaštva bavi sa preko 200 slučajeva.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnika Koha ditore, ističe za Danas da se sve učestalije nasilje može okarakterisati kao tendencija da se pitanje severa KiM uvrsti u predstojeće razgovore Beograda i Prištine.

– Zbog nedostatka kapaciteta i dalje ćemo biti svedoci nasilja. Odgovornost je na EU i Euleksu, koji moraju da stvore siguran ambijent za građane Kosova. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, rezultat će biti propast misije Euleks, koji za dve godine nisu ništa uradili, pa čak ni južno od Ibra – ocenjuje Bajrami.

Zoran Živković, bivši ministar savezne policije i premijer Srbije, kaže za Danas da Euleks, Kfor i Unmik ne mogu da reše problem korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu efikasno kao što to može da uradi nacionalna policija.

– I političari sa obe strane demagogijom podižu emocije, čime doprinose povećanju tenzija i izbijanju sukoba. Bez konačne definicije koja vlast je nadležna nad kojom teritorijom, Kosovo će biti krizno područje – ukazuje Živković.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM, smatra da je cilj svih izgreda na severu pokrajine, od poslednjeg ukidanja telefonije i izolovanih i masovnih incidenata, „stvaranje destabilizacije, nesigurnosti i neizvesnosti, kako bi se Srbi naterali da prekinu otpor i napuste Kosovo“.

– Imajući u vidu prisustvo albanskih, kosovskih i drugih stranih obaveštajnih službi, kao i odsustvo naših bezbednosnih snaga, jasno je da je ovaj prostor potpuno prepušten raznim službama da vršljaju. Osim želje da Srbi napuste sever KiM, postoji i namera da se ovaj deo KiM prikaže kao prostor u kome je prisutan kriminal, kako bi se s albanske na srpsku stranu prebacila krivica za destabilizaciju i nasilje – tvrdi Milan Ivanović.

Ivanović ne isključuje mogućnost ni međusrpskih sukoba. On poručuje da „ljudi koji godinama žive bez osnovnih ljudskih prava i oduzete imovine, reaguju na priznanje pojedinih Srba da rade za Vladu Kosova i Pitera Fejta na organizovanju lokalnih kosovskih izbora na severu“, mada dodaje da o tome nema dovoljno informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari