Zdravlje

Sreda, 29.09.2010.

13:15

Vakcinacija i srčane bolesti

Vakcinisanjem protiv gripa ne samo da smanjujemo rizik od dobijanja gripa već dobijamo i zaštitu od srčanih bolesti, ukazuje nova studija britanskih naučnika koja je obuhvatila testiranje na 78 hiljada ljudi, starijih od 40 godina.

Izvor: B92

Default images

"Naše istraživanje sugeriše da je vakcinacija protiv gripa povezano sa smanjenjem relativnog rizika od srčanih bolesti kod odraslih osoba za oko 19 posto", izjavio je vođa studije dr Nirosan Sirivardena sa Univerziteta Linkoln, a da je smanjenje bilo još i veće - 21 odsto - za osobe koje su se vakcinisale ranije u sezoni gripa, preneo je Glas Amerike.

Doktor objašnjava da je "ključna teorija da u srčanim arterijama koje su sužene grip izaziva upalni proces koji povećava mogućnost da plak rupturira. Dakle, gripa podstiče pucanje plaka i početak srčanog napada. To je teorija".

Za mnoge ljude, poruka ove studije je da postoji još jedan dodatni razlog za vakicinisanje protiv gripa. No, kao pravi naučnik, dr Sirivardena malo drugačije analizira nalaze svoje studije: "Konačna poruka ove studije je da treba daljnjim istraživanjem zagledati tačno u tu povezanost gripa i srčanog napada i videti radi li se o stvarnoj uzročno-posledičnoj vezi".

Studija je objavljena u časopisu "Canadian Medical Ashociation Journal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: