Zločini pred kamerama

D. St.

28. 09. 2010. u 20:59

Ekskluzivno: "Novosti" došle do video snimka iz bošnjačkog koncentracionog logora

RATNI zločini i kršenje konvencija Ujedinjenih nacija bili su pravilo na ratištu u sarajevskoj opštini Trnovo. O tome svedoči i video snimak, do kojeg su "Novosti" ekskluzivno došle, a koji potvrđuje da su pripadnici bošnjačke Armije BiH u koncentracionim logorima držali žene, decu i starce. Reč je o kaseti koja je snimljena za potrebe Televizije Gornji Vakuf, a na kojoj su zabeležene slike i izjave zarobljenika iz Trnova, pošto je ova varošica u leto 1992. godine pala u ruke muslimanskih vojnika. Snimak je dugo skrivan.

U opštini Trnovo 1992. godine ubijena su 124 srpska civila, čiji ostaci ni danas nisu pronađeni, a njihove ubice nisu kažnjene. Među pomenutim žrtvama je 48 žena i četvoro dece.

Na zapisu do kojeg smo došli vidi se Trnovo u kojem su gotovo sve kuće spaljene, kao i pravoslavna crkva, od koje su ostali samo goli zidovi. Prikazuje se slavlje muslimanskih vojnika, koji radosno uzvikuju: "Džamahirija"! Potom ide snimak Srpkinja, zarobljenica, koje, prestrašene "priznaju" kako im je dobro u bošnjačkom logoru. Same otkrivaju kako je u zarobljeništvu 50 žena i dece, kao i 40 muškaraca, uglavnom staraca. Kasnijom istragom je pokazano da je među muškarcima najmlađi imao 14, a najstariji 80 godina.

ZATRLI PORODICU MEĐU žrtvama zločina u Trnovu je i devetočlana porodica Tešanović, koja je kompletna likvidirana u selu Ljuta pokraj Kalinovika. Najmlađa žrtva Milun Tešanović je imao samo 18 meseci.

I dok veliki broj žena "hvali" uslove u zarobljeništvu, Milka Golijanin u kameru kaže:

"Ubili ste mi devera, ali ja se plašim za muža koji je ostao sam u kući".

Zatim je u izveštaju prikazan podrum, najverovatnije ambulante ili osnovne škole, u kojem su zatvoreni muškarci. Prvo su prenete izjave Dragana i Bore Vlaškog, a potom njihovog prezimenjaka Jove koji kaže da ima 68 godina. Sledi izjava starca koji kaže da ima 80 godina i da pamti i Prvi i Drugi svetski rat. Starina kaže da u prvom svetskom sukobu niko ni od koga nije strahovao, a potom se pita šta ga je snašlo.

Sledi prilog o podeli "humanitarne pomoći", a potom i izrežiran snimak na kojem jedna devojka govori: "Evo gledajte, zarobljenica jede meso, a vojnik pasulj", sve uz pitanje: "Pa, gde to ima."

Ovaj snimak je samo deo dokumentacije koja je u posedu Tužilaštva BiH, a koji je dostavio Tim za istraživanje ratnih zločina MUP Republike Srpske, ali nijedna od 54 osobe, protiv kojih su još 1994. godine podnete krivične prijave nije odgovarala. Predmeti se od 2001. godine sele u Sarajevo u zajedničko državno tužilaštvo, ali ni jedan proces nije pokrenut.

Prijave su podnete protiv Edhema Godinjaka, Hajrudina Ploskića zvanog Lelo, Muniba Ademovića, Hajrudina Elezovića, Ismeta Kolara i drugih. Oni se terete za ratne zločine protiv civila i vojnika. U selima Gornja i Donja Presnica i Straištima ubili su 13 osoba iz porodica Cvijetić, Samardžija, Šehovac i Kravljača. U Trebječaju 31. maja 1992. godine ubijeno je 11 civila. U Ledićima je 3. juna 1992. godine ubijeno takođe 11 nenaoružanih ljudi, da bi u istom selu 8. juna ubijeno još sedmoro. U Lisovićima je 6. juna ubijeno četvoro osoba, u naselju Trnovo 13 nenaoružanih ljudi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

игор

28.09.2010. 22:48

Е сад да видимо шта ће на ово да кажу Вукчевић и Векарић. Вероватно њих ово и не интересује, битније им је да преоравају Рашку.

Zoran

29.09.2010. 15:04

@игор - Ako tu dvojicu nije briga, onda da ih lepo najurimo sa tih mesta i da dođu oni koje će biti briga.

baćo

28.09.2010. 22:49

Pogledajte u potočarima, tamo će te naći dosta Srba. Samo što mi nemamo NVO kao žene Srebrenice, da kukaju za nas. Naše NVO su tu da nas ocrne.I, naš glas se ne čuje ni kod naših političara, a kamo li njihovih. Čudo je i ovaj snimak izašao u javnost, nekome valjda proradila savjest.A ,da se malo pročešlja dešavanje u Sarajevu, šta bi sve izbilo na površinu.Ali mi nemamo Harisa.

Otac

29.09.2010. 03:48

Strasno, najezio sam se kad sam video da je bilo cak i tako male dece... Ne mogu ni da zamislim kako neko moze da uradi takve stvari, a pogotovu mi je krivo sto nisu kaznjeni. Politicari, mozete li mirno da spavate a da niste uradili sve sto mozete da se pravda istera?

Tanja

29.09.2010. 07:18

Da li ce se u ovom slucaju oglasiti Natasa Kandic, Sonja Biserko&Co. , ili su one zasuzene samo za nesrpske zrtve?

filipo

29.09.2010. 21:23

@Tanja - Za imenovane gospodje nesrpske zrtve su samo sredstvo za zrtvovanje Srba i Srbije.

Jovan Drenić

29.09.2010. 08:47

Neka im je večna slava.Decu ubijati...Ima li Boga koji će to oprostiti.Na žalost,događaj u Srebrenici sada za neke ima svoju objašnjivu pretpremijeru.Da ne bude Srbi gledali neki triler na TV pa izašli da se igraju.Gde si Harise sada da se oglasiš

vladimir

10.10.2010. 02:22

@Jovan Drenić - ubijanje vojnika - ratnih zarobljenika u srebrenici jeste ratni zlocin, ali muslimanski zlocini su ravni genocidu.

Prijedor

29.09.2010. 08:52

Ali vi imate Mladica,Karadzica i druge zlocince oni lobiraju za vas po svijetu kao miroljubivom plemenu.

baunti

29.09.2010. 18:36

@Prijedor - Morao si da se javis, primitivcino. Umjesto da osudis zlocin, da se ogradis od toga, ti saljes zajedljive poruke. Sa vama izgleda nikada nece biti pomirenja, ali nemojte se cuditi sto Srbi nece sa vama... Nikada necemo sa vama, a odvojicemo Srpsku prije ili poslije, to zapamti! Samo cekamo vremena kada vasoj djeci ne bude toliko stalo do teritorije koja im i onako ne pripada, i kada ce i Evropa i Svijet da se umori od vas.

iskra

29.09.2010. 09:49

Imala sam trinaest godina kada su pocela smutna vremena u Bosni, a docnije i sam rat. Gotovo cetiri godine sarajevskog pakla jos uvijek ne mogu da potisnem. Sve je jos uvijek svjeze i prisutno. Kao da se nije dogodilo prije vise od petnaestak godina, vec kao da se jos uvijek desava. Kazu da je hriscanski oprostiti. Mozda nekada skupim snage za oprostaj. Ali kako zaboraviti? Mozda treba nositi, ipak, te slike sa sobom kao vjecitu opomenu, ne samo za sebe, vec i za svoje najblize, za svoju djecu.

filipo

29.09.2010. 21:19

@Bosanski Novi - Jesu li mitovi i lazi snimci mudzahedina koji igraju fudbal sa odsecenim glavama na Vozucoj? Potrazi na youtube! Jeli mit kako ste u Maglaju starijeg coveka svezali za njegov traktor i tako ga vukli ulicama?

mungos

29.09.2010. 11:54

ne znam zbog cega mi niste objavili prethodni komentar,nadam se da ovaj hocete? deca ratnog zlocinca osudjenog u Hagu za zlocine oko Konjica studiraju u Beogradu,da li je to moguce? Zasto cutite Vukcevicu,Zoricu i ostali? Zasto cutite Nikolicu,Vucicu,Kostunice,Todorovicu i vi iz Crne Gore? Zasto se ne podignu optuznice protiv muslimana koji su vrsili zlocine i ucestvovali u ratu,a zive u raskoj oblasti,ima ih na hiljade..

katzo

29.09.2010. 13:11

@mungos - Ko su ti ljudi? Navedite imena, njih i njihove dece. sta navodite imena politicara i tuzioca koje ceo narod zna. Napisite opet komentar ovde i na svim ostalim stranicama na kojima stignete sa imenima tih ljudi na koje ste mislili. Pozz

Kosta

29.09.2010. 12:51

Ovima nece biti sudjeno, jer je dozvoljeno ubijati srbe. Tako se cini, na osnovu dosadasnjeg rada Haskog tribunala. Srbe mozes nekaznjeno ubijati, Hag ti nista ne zamera.

Znam

29.09.2010. 13:12

Moji su iz Trnova, sve je ziva istina, komletna porodica mi je bila u zarobljenistvu...Nece se javiti ni Biserko ni Kandic, ne nadajte se