04. oktobar  2008. 13.49  | Izvor: Tanjug

Afera "Zrenjanin": Određen pritvor Grguru i Raciću

BEOGRAD - Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu doneo je rešenje o pokretenju istrage i odredio pritvor do 30 dana vlasniku novosadske agencije za fizičko tehničko obezbeđenje "Gvozden" Uglješi Grguru i službeniku te agencije Vladanu Raciću, osumnjičenima za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, izjavio je njihov advokat Vladan Horovic.

Horovic je danas Tanjugu rekao i da je istražni sudija odbacio predlog Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal da se pritvor odredi radnici agencije "Gvozden" Biljani Stajkić, te je ona puštena da se brani sa slobode.

On je napomenuo da će advokati na rešenje istražnog sudije kojim je Grguru i Raciću određen pritvor uložiti žalbu u roku od 24 sata od donošenja rešenja.

Jedanaestočlana grupa uhapšena je 1. oktobra, a zahtev za sprovođenje istrage tereti ih za više krivičnih dela malverzacija sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu.

Saslušanje osumnjičenih počelo je u petak posle podne i još uvek je u toku.

U zahtevu za sprovođenje istrage Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da se osumnjičenima odredi pritvor zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela vezanih za malverzacije sa građevinskim zemljištem.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita.

Osumnjičeni su predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević, vlasnik agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje "Gvozden" iz Novog Sada Uglješa Grgur, direktor turističke organizacije SO Zrenjanin Milan Milošev, službenik agencije "Gvozden" Vladan Racić, Biljana Stajkić i Marijana Šarenac.

Zahtev tereti i bivšeg predsednika tenderske komisije SO Zrenjanin Bratislava Tomića, načelnika Odeljenja za urbanizam SO Zrenjanin Nikole Halasa, investitora iz Beograda Bojana Selimovića, preduzetnika iz Beograda Branka Savkovića, advokata iz Zrenjanina Đorđa Matića i Ranka Babovića.

"Imenovani se sumnjiče za nezakonitosti u postupcima javnih nabavki i davanja u zakup gradskog građevinskog zemljišta i odobrenja za gradnju objekata na području grada Zrenjanina", navodi tužilaštvo.