Kosovo bez signala

E. V. N.

28. 09. 2010. u 10:37

Obustavljeno uništavanje opreme i baznih stanica u centralnom i južnom delu pokrajine, radnici "Telekoma" čuvaju opremu na severu KiM

TELEKOM Kosova u utorak je obustavio uništavanje telekomunikacione opreme srpskih operatera u centralnom i južnom delu pokrajine. Učinak akcije sečenja kablova i uklanjanja delova repetitora u pokrajini je oko 80.000 Srba južno od Ibra bez signala mobilne telefonije. Među njima je i nekoliko hiljada kojima su u prekidu i fiksni telefoni.

- Prema informacijama koje smo tokom dana dobili od građana i kolega uništavanje naše opreme nije nastavljeno - rekao je koordinator tehnike "Telekoma Srbija" za Kosovo i Metohiju Ilija Ivanović. - Naši radnici na severu pokrajine ubuduće će dežurati, kako bi sačuvali opremu i bazne stanice u tom delu Kosova.

AKCIJA
KOMANDANT južnog krila NATO Mark Ficdžerald, koji se nalazi u poseti Kosovu, izjavio je u utorak da ukidanje telefona Srbima južno od Ibra predstavlja akciju uklanjanja nelegalnih operatera.

Prema Ivanovićevim rečima, bez signala fiksne telefonije ostali su stanovnici u mestima Vrbovac, Klokot Banja, Koretište, Kusce i Pasjane. U centralnom Kosovu skinuti su linkovi za mesta oko Gračanice - Suvi Do, Lepina, Laplje Selo, Kuzmin i Ugljare, gde sada nema ni fiksne ni mobilne telefonije. Telefoni su zanemeli i u centralnom Kosovu, Goraždevcu u Metohiji, kao i Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju, koje je, međutim, ostalo i bez fiksne telefonije.

Regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova (RAT), sa druge strane, u utorak je saopštila da je završila akciju presecanja i uklanjanja tehnike koju je koristio "Telekom Srbija" na Kosovu. Ova agencija navodi da je "akcijom isključenja ilegalnih operatera prekinuto funkcionisanje usluga ilegalnog operatera MTS na 23 lokacije.

Više stotina Srba, zbog prekida veza, održalo je u utorak protestni skup u Štrpcu, negodujući zbog presecanja kablova i uklanjanja antena. Oni su mirno prošetali glavnom ulicom, najavljujući povremena nova okupljanja sve dok ne bude rešeno pitanje mreže mobilne telefonije.

NELEGALNA PRIVATIZACIJA

PET kompanija pokazalo je interesovanje da učestvuje u privatizaciji Pošte i Telekoma Kosova (PTK) - saopšteno je u utorak iz Međuministarske komisije za privatizaciju PTK, koja je 4. avgusta objavila tender za iskazivanje interesovanja za privatizaciju PTK.

Na tender se prijavila albanska kompanija - "Alb Telekom", zatim hrvatski "Telekom", kao i egipatski "Oraskom". Za kupovinu zainteresovani su i "Telekom Austrija" i "Sabafon" iz Jemena.

Na ovo je reagovao "Telekom Srbija" izričito zahtevajući od ovih kompanija da svoje ponude - povuku.

- Preduzećemo pravne mere prema svima koji ne sprečavaju ilegalno raspolaganje uzurpiranom korporativnom imovinom "Telekoma Srbija" kao i prema svim eventualnim kupcima - navodi se u pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Niko to ne svata a i nevidi

28.09.2010. 12:26

Prvo isekli a sad kao mirotvorci i veliki humanisti prekinuli unistavanje.

smrtnik

28.09.2010. 12:33

Pa kad nemaju vise sta da unistavaju sto je srpsko na KiM-u. Jedino da se presele u Srbiju, pa da nastave sa unistavanjem, sto ovi nasi zapocese a da oni zavrse sa NATO prijatelima iz Srbije, a sto nato za 78 dana nije stigao da unisti.

pera

29.09.2010. 16:15

Pa izgleda da je odavno dogovoreno izmedju svetskih terorista br1,struktura unutar NATO i Albanskih Narko kriminalaca ,da za Srbe, i Srpske firme ,ne sme da vazi zakon.Prema njima treba primenjivati silu, neki put na visem a neki put na nizem intezitetu. Nema izuzetaka, prema ljudima, prirodnim bogastvima, industriji ,uslugama... Mozda , treba pogledati US STEEL u Smederevu, ionako su ga platili 1 dolar,a nama ostavili dugove,isto se odnosi i na sve investicije domicijelnih zemalja u nato misij

Dusan

29.09.2010. 20:34

Nelegalni operater znaci nema dozvolu za djelovanje,a to je u ovom slucaju telecom Srbije.Sta je sad tu problem