Utorak, 28.09.2010.

09:39

AI: Zaštititi kosovske Rome

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel zatražila je od zapadnoevropskih zemalja da zaustave nasilno vraćanje Roma na Kosovo.

Izvor: BBC

Default images

Mnogi od vraćenih Roma, kaže se u izveštaju, rođeni su u inostranstvu i samo mali broj govori albanski, sada glavni jezik na Kosovu.

U izveštaju objavljenom u utorak, Amnesti internešnel navodi da su hiljade Roma, pobeglih tokom devedesetih godina od rata i proganjanja, vraćene na Kosovo otkako je proglašena nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Prema izveštaju Amnesti internešnela, tokom 33 meseca otkako je proglašena nezavisnost, na Kosovo je nasilno vraćeno nekoliko hiljada Roma, a još hiljadama preti ista sudbina.

Izveštaj se bavi nevoljama s kojima se suočava između osam i deset miliona Roma u Evropi, u trenutku dok još traje kontroverza oko odluke Francuske da deportuje Rome u Rumuniju i Bugarsku.

"Na Kosovu postoji nova kategorija Roma", kaže jedan romski aktivista i dodaje:

"Zovemo ih Romi 'duhovi', jer stižu u pola noći, vanrednim avionskim letovima i lutaju izgubljeni po zemlji koju više ne prepoznaju i koja ne prepoznaje njih". Mnogi od Roma koji se vraćaju rođeni su u inostranstvu i samo mali broj govori albanski.

AI poziva vladu Kosova da pomogne Romima i drugim manjinama da se integrišu, ali i ističe da država Kosovo sada nije spremna da izađe na kraj s takvim prilivom ljudi i da se novopridošli suočavaju sa starim predrasudama, pa čak i rizikom fizičkog nasilja.

Autori izveštaja zalažu se za uvođenje međunarodnog moratorijuma na nasilno vraćanje manjinskog stanovništva na Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: