Nedelja, 26.09.2010.

14:05

Vlasi: Samo o praktičnim pitanjima

Cilj dijaloga Beograda i Prištine treba da bude rešavanje praktičnih pitanja, o pitanju statusa Kosova neće se razgovarati, kaže prištinski advokat Azem Vlasi.

Izvor: FoNet, Blic

Default images

Vlasi je za "Blic" izjavio da je status Kosova rešeno pitanje "ma šta o tome mislila vlast u Beogradu".

"Cilj treba da bude normalizacija međusobnih odnosa, olakšavanje života građanima koji putuju u oba pravca, a naročito olakšavanje života Srbima sa Kosova", smatra Vlasi.

"Dijalog o tim praktičnim, životnim pitanjima ne treba ničim uslovljavati", rekao je Vlasi za "Blic".

Prema njegovom mišljenju, treba se rukovoditi kriterijima i potrebama koje su imale Srbija i druge države nastale na prostorima bivše Jugoslavije, koje je "srpska vlast dok su proglašavale nezavisnost nazivala secesionističkim, a onda pak krenula u normalizaciju odnosa".

"Dijalog za normalizaciju odnosa je i nužan uslov da se brže uključimo u evropske integracije", naveo je Vlasi, koji je, član “Foruma 2015” i predsednik NVO “Kosovsko udruženje za međuetničku saradnju”.

"Mišljenje Međunarodnog suda pravde i Rezolucija Generalne Skupštine UN koju je službeni Beograd prihvatio dali su legitimitet nezavisnosti Kosova sa stajališta međunarodnog prava. Tako je pitanje statusa skinuto sa dnevnog reda", ocenio je on.

Vlasi je kazao da će Srbima na Kosovu biti bolje "kada službeni Beograd prestane da ih drži u zabludi da će im biti bolje ako bojkotuju državu Kosovo i njene institucije".

On je ocenio i da "niko ne zna šta je ta 'crvena linija'" koju vlasti Srbije govore da neće preći.

"Prihvatanjem Rezolucije GS UN, što se statusa Kosova tiče, linije svih boja su nestale. Kosovo nema linija nikakve boje. Kosovo je država, i to je konačna stvar", rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, na Kosovo može slobodno doći svaki građanin Srbije, kao i što i on može da dođe u Srbiju.

"Ali, ako dođu politički funkcioneri nekim službenim povodom, onda se zna kako zvaničnici jedne države idu u drugu. Dakle, službeno, na poziv ili odobrenje države u koju se ide, a ne da vršljaju", naveo je on.

"Ako budu kosovski političari išli u Preševsku dolinu da huškaju Albance protiv Srbije i da im govore da je Kosovo njihova država, onda srpske vlasti imaju pravo da ih u tome onemoguće", smatra Azem Vlasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

15 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

23 h

Podeli: