Dačić: Nećemo imena iz prošlosti

M. BABOVIĆ

25. 09. 2010. u 20:44

Ivica Dačić na sednici Glavnog odbora SPS opet pozvao na podmlađivanje partije. Iza zatvorenih vrata o strategiji u slučaju “velike koalicije”

BUDUĆNOST SPS nije povratak na imena iz prošlosti. Zato želimo da se iz nove kadrovske strukture jasno vidi da je to stranka koja ima budućnost.

Ovo je u subotu poručio lider socijalista Ivica Dačić uoči sednice Glavnog odbora, na kojoj su usvojena izborna pravila za kongres 11. decembra, na kojem će se birati novo rukovodstvo partije.

- To je veoma važan kongres za budućnost SPS koji treba da rezultira donošenjem novog programa - najavio je Dačić. - Taj program će stranku više da usmerava ka socijaldemokratskoj orijentaciji i biće veliki korak u reformi partije sa ciljem da postane punopravni član Socijalističke internacionale.

DA STRELJAMO GORICU! NA primedbu novinara da su opet “vaskrsle” nekadašnje perjanice SPS poput Gorice Gajević i Ratka Markovića, Dačić je prilično oštro odgovorio: - Predlažem da ih streljamo! Čak i da je bilo lustracije, do sada bi prošao taj period, i oni bi se vratili. Marković je pisao sadašnji ustav sa Hiberom i Lončarom, pa nikome tada nije smetao. A, Gajevićeva je samo jedna od 200 pravobranilaca u Srbiji. Što se mene tiče, oni sigurno neće biti u rukovodstvu partije.

Vođa SPS kazao je da njegovi drugovi žele da se u javnosti predstavljaju ne po onome što su nekada bili nego za šta se sada zalažu.

- Za ono što je bilo loše mi smo platili cenu na izborima 2000. - podsetio je on. - Vreme je za novi početak. Iz prošlosti treba izvući ono što je bilo pozitivno, poput Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244, koja je jedini osnov za naše napore da sačuvamo KiM. Ali, naša orijentacija, osim očuvanja nacionalnih i državnih interesa, mora da bude i socijalna pravda.

Nezvanično saznajemo da je Dačić iza zatvorenih vrata sa saborcima govorio i o strategiji u slučaju da se obistine spekulacije o velikoj koaliciji DS i SNS. On im je savetovao da što više zapnu da poboljšaju rejting partije, ma šta se u budućnosti dešavalo na političkoj sceni.

Na sednici je izabran i organizacioni odbor za pripremu kongresa na čijem čelu je Dačić. Oko 2.500 delegata biće birano na opštinskim konferencijama, koje će biti održane tokom novembra. One će predlagati i kandidate za predsednika, potpredsednike, članove predsedništva i šefa izvršnog odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Nikola

25.09.2010. 22:53

Vrlo dobro samo nova imena evo ja predlažem: Mrkonju za Predsednika, Slavicu Đukić Dejanović za potpredsednika, Petra Škundrića za potperedsednika,Ivicu Dačića za potpredsednika Žarka Obradovića za potpredsednika. Svi su potpuno nova imena naime nisu bili na tim mestima sem Đukićke koja je bila potpredsednik.Škundrić je bio gensek, Dačić je bio portparol, Žarko sekretar gradske partije.Svi su bili Slobini rukoljubci, ali sad su NOVI POLITIČARI.

2fast

26.09.2010. 05:08

Dobo je da proslost ne kroji buducnost, ali sta cemo sa pokradenim parama?Dajte bar to vratite.A zanima me sta Dayton garantuje Srbiji? Koliko znam Srbija je u Daytonu garantovala celovitost i integritet BiH.