Statut u skupštinskoj proceduri

Koordinaciono telo pokrajinske administracije usvojilo je konačan tekst novog statuta Vojvodine. Skupština Vojvodine će o njemu raspravljati 14. oktobra.

Izvor: B92

Petak, 03.10.2008.

15:06

Default images

Predlog najvišeg pravnog akta Vojvodine potpisalo je 77 od ukupno 120 poslanika pokrajinskog parlamenta, a među potpisnicima iz redova vladajuće koalicije nema predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine i još nekih.

Koordinator radne grupe Dragoslav Petrović istakao je da je pristiglio 135 amandmana, a uzete su u obzir i izjave pojedinih istaknutih pravnika i političkih poslenika.

Nije stigla nijedna pisana primedba opozicije, ali su prihvaćene neke javno objavljene sugestije, poput dva predloga Grupe građana "Maja Gojković".

U odnosu na Nacrt statuta Vojvodine, učinjeno je 68 izmena, mahom jezičke prirode, a promene su izvršene u polovini od 70 članova budućeg najvišeg pravnog akta pokrajine.

"Statut je razvojni i za Vojvodinu i za celu Srbiju, otvara mogućnost bržeg napretka i većeg standarda građana. Očekujem da će dokument dobiti podršku, ne samo poslanika pokrajinske, već i republičke skupštine, kao i donošenje neophodnih pratećih zakona", dodao je Petrović na konferenciji za novinare.

Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine dr Tamaš Korhec istakao je da su se tokom rasprave čula dva suprotna stava - da je Nacrt statuta "seme razdora", odnosno "seme razvoja".

"Sklon sam ovoj drugoj oceni, mada bi, po mom mišljenju, trebalo reći da se radi o statutu integracije. Njime će se, naime, posle 1990. godine Vojvodina i pravno integrisati u državno ustrojstvo Srbije preciziranjem svojih nadležnosti, a doprineće i većoj integraciji nacionalnih zajednica u pokrajini", dodao je jedan od glavnih autora teksta.

Prema njegovom mišljenju, Ustav Srbije je dao dovoljan okvir za razvoj funkcionalne autonomije Vojvodine, ali samo zahvaljujući spletu okolnosti.

"Sreća je što se na vlasti i na pokrajinskom i na republičkom nivou nalaze iste, proevropske političke snage, koje neće kočiti dalju demokratizaciju i decentralizaciju Srbije", dodao je on odgovarajući na novinarsko pitanje.

Da bi novi statut Vojvodine stupio na snagu, pošto ga pokrajinska skupština usvoji, potrebna je i saglasnost Skupštine Srbije i donošenje propratnih akata u vidu jednog "leks specijalisa" ili više zakona.

DSS podneo svoju verziju statuta

Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dostavila je nadležnim pokrajinskim organima svoju verziju statuta Vojvodine, ali ona iz proceduralnih razloga, sasvim je izvesno, neće ni biti razmatrana.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je, naime, obavestio pomenutu poslaničku grupu sa šest članova da predloženi dokument "ne ispunjava uslove" ba bi bio uvršten u dnevni red sednice najvišeg predstavničkog tela pokrajine.

U članu 47 aktuelnog Statuta Vojvodine stoji da "ovlašćeni predlagači" izmene tog akta mogu da budu Izvršno veće Vojvodine, najmanje trećina poslanika pokrajinskog parlamenta ili 40.000 građana s pravom glasa.

Dokument D S S-NS bi, tako, mogao da bude razmatran samo ukoliko inicijatori dostave potpise bar 40 poslanika ili 40.000 birača, a rok je 4. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: