U vrhunskom sportu ni suvi kvalitet nije garancija uspeha. U konkurenciji čak devet reprezentacija koje konkurišu za jednu od medalja na Svetskom prvenstvu koje će se od 25. septembra do 10. oktobra održati u Italiji, selekcija Srbije kotirala je svoje mesto tik iza Rusije i Italije. Kolika je gužva na vrhu odbojkaške liste najkvalitetnijih reprezentacija najbolje ilustruju reči Nikole Grbića kapitena reprezentacije Srbije, koji je na najslikovitiji način objasnio kvalitet selekcije Nemačke (21.00), našeg prvog rivala u Trstu sa kojim se sastajemo u subotu.

– Naša grupa je zaista veoma jaka i ujednačena. Nemačka je pre nekoliko dana uspela da savlada selekciju Brazila u prijateljskoj utakmici, što je najbolji dokaz njihove snage. Mi ne bežimo od odgovornosti, mislim da smo kompaktna celina i da možemo ostvariti lep rezultat u Italiji, ali zaista u vrhunskom sportu nekada sam kvalitet nije dovoljan za visok plasman – istakao je Grbić, a zatim je pokušao da dočara smisao njegove poslednje rečenice.

– Realno gledano nama je mesto u polufinalu planetarnog takmičenja. Što se tiče spremnosti, pripremljenosti i zdravlja, nalazimo se u besprekornom stanju, ali na ovako ujednačenom prvenstvu takve performanse jesu samo preduslov za visok plasman. Jedna lopta, bukvalno detalj može da vam odredi sudbinu i to na jednom meču. Ako to povežemo sa čudnim sistemom takmičenja, vrlo se lako može dogoditi da sa jednom izgubljenom utakmicom završite takmičenje na devetom mestu, a da sa recimo čak četiri poraza uzmete medalju – upozorio je kapiten na sve opasnosti i peripetije koje Srbiju očekuju na planetarnom takmičenju.

Grbiću će Svetsko prvenstvo u Italiji biti četvrto u karijeri. Jedan od najboljih tehničara svih vremena ubeđen je da za njegove saigrače nijedna selekcija nije nepobediva.

– Mislim da nijedna selekcija nije apsolutni favorit na šampionatu. Turnir je takve prirode da su moguća razna iznenađenja. Verujem da nama neće pripasti negativna uloga, tačnije da ćemo postići rezultat u skladu sa kvalitetom. Teren je poslednji i najbolji sudija – rekao je prekaljeni as srpske odbojke.

U odsustvu kapitena i Ivana Miljkovića selekcija Srbije je u ovogodišnjem izdanju Svetske lige postigla odličan rezultat. Prikazane igre na tom takmičenju trebalo bi da budu jasna smernica u Italiji.

– Prezadovoljan sam postignutim rezultatom i kvalitetom tima u Svetskoj ligi. Imamo četrnaest podjednako dobrih igrača, što će selektoru Kolakoviću olakšati posao jer će moći da odmara reprezentativce u toku turnira. Na jednom ovakvom takmičenju najvažnija je glava. Moramo da naučimo da pobeđujemo i igramo na visokom nivou čak i kada smo veoma umorni. Upravo taj aspekt razdvaja dobre od vrhunskih selekcija – posavetovao je Grbić svoje saigrače.

Prijao mi je odmor

– Pošto nisam igrao u ovogodišnjem izdanju Svetske lige odmor mi je veoma prijao. U psihičkom smislu kod mene se ništa nije promenilo od prvog dana u reprezentacija pa do danas. Vremenom sam stekao iskustvo i mirnoću. Ono što mi u ovim godinama najteže pada jeste period oporavka nakon jakih utakmica i turnira. Upravo mi je iz tih razloga odmor izuzetno prijao – iskren je Grbić.

Sistem na vodenicu Italijana

– Sistem takmičenja na Svetskom prvenstvu najblaže je čudan. Nadam se da nije na vodenicu domaćina, ali mi se čini da ništa nije slučajno urađeno. Italijani imaju najbolju prohodnost do same završnice, tako da bi svakoj selekciji u našoj grupi odgovaralo da sa treće pozicije nastavi takmičenje u sledećoj fazi, jer bi u tom slučaju bio u delu kostura sa Italijanima – naveo je kapiten Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari