Dogovor sa UNMIK-om

Predsednici srpskih opština sa severa Kosova i predstavnici UNMIK-a, na sastanku u Zvečanu, dogovorili nastavak saradnje.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.03.2008.

13:02

Default images

"Zajedno sa UNMIK administracijom apelujemo pre svega na mir i dijalog, da sve probleme rešavamo pregovorima i razgovorima", rekao je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, dodajući da je sa predstavnicima UNMIK-a dogovoren nastavak saradnje na sprovođenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Specijalni politički savetnik regionalnog predstavnika UNMIK-a Andrej Efimov izjavio je da se svi problemi treba da budu rešeni dijalogom. "Želimo da radimo zajedno sa predstavnicima severnih opština kako bi primenili Rezoluciju 1244 i radeći na tome da doprinesemo miru i stabilnosti", kazao je Efimov.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je rekao da su predsednici opština "izrazili sumnju da je nečija odluka da dolazi do incidenata. poput prekjučerašnjeg u severnoj Mitrovici, kako bi UNMIK napustio ovaj prostor".

Ristić je kazao da će Srbi poštovati Rezoluciju 1244, ali da ne mogu da prihvate da bilo koja međunarodna struktura na silu sprovodi političke odluke nezavisnog Kosova.

"To je prag koji ne možemo preći, prosto jer mislimo da imamo apsolutno pravo da kažemo činjenicu da ako međunarodna zajednica Albancima nije silom nametala političku volju, jer su oni godinama tvrdili da ne žele političku volju Beograda, otkuda sada pravo bilo kom pripadniku međunarodne zajednice i današnjoj misiji na Kosovu da na silu nameće političku volju srpskoj strani", rekao je Ristić.

Vraća se UNMIK i KPS

Pripadnici UN i KPS od 12 časova ponovo su u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je komandir policijske stanice u tom delu grada.

Komandir Milija Milošević je kazao da će se vojnici Kfora sa borbenim vozilima postepeno povlačiti sa pozicija ispred policijske stanice i zgrade Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Mitrovice. Pozicije pripadnika Kfora preuzeće UN i pripadnici lokalne policije.

Kfor je pre dva dana preuzeo kontrolu u severnoj Mitrovici, pošto su UN i pripadnici KPS policije povučeni nakon sukoba Srba i međunarodnih snaga bezbednosti u kojima je jedan ukrajinski policajac izgubio život, a više od 100 civila, policajaca i vojnika povređeno.

Povlačenje Kfora i vraćanje policijaca odvija se uporedo sa istragom koju je je UNMIK pokrenuo povodom sukoba od 17. marta.

Jović: Kfor odlazi do petka ili subote

Pripadnici Kfora bi do petka ili subote trebalo da napuste policijsku stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice, a njihovu ulogu preuzeće UNMIK policija i naša kosovska policijska služba, izjavio je danas predsednik Srpskog nacionalnog veća Nebojša Jović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je će povlačenje pripadnika Kfora biti obavljeno parcijalno, a da će dužnosti međunarodnih snaga, u međuvremenu, postepeno preuzimati UNMIK policija i KPS.

Jović je precizirao da su na sinoćnjem sastanku o tome postigli dogovor načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Momir Kasalović i predstavnici regionalne komande UNMIK policije.

Oko podneva je počeo postepeni povratak UNMIK policije u severni deo Kosovske Mitrovice, rekao je Jović i dodao da je za Srbe na severu Kosova legitimno sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Život u Mitrovici se vraća u normalu

U sverenom delu Mitrovice je mirno, život se polako vraća normalu. Predsednici srpskih opština sa severa Kosova dogovrili su se sa UNMIK-om da nastave saradnju, dok se UNMIK policija postepeno vraća u severni deo Kosovske Mitrovice.

Načelnik kosovsko – mitrovičkog okruga Momir Kasalović za B92 kaže da bi do subote policijsku stanicu u tom delu grada trebalo da preuzme UNMIK policija i KPS.

"UNMIK policija se zajedno sa Kosovskom policijskom službom vratila u svoje prostorije i vratila se u severni deo. Mi smo juče imali sastanka sa ljudima koji su zaduženi za UNMIK regionalnu policiju i oni su nam rekl ida će od danas UNMIK policija od danas biti ponovo na severu, što se i dogodilo kao i da se Kfor od danas polako povlači. Zaključno sa petkom Kfor bi trebalo da se povuče tako da bezebdnsot nad severnim delom Kosovske Mitroivce ponovo će preuzeti UNMIK policija u saradnji sa pripadnicima KPSa srpske nacionalnosti“, kaže Kasalović.

Međutim i dalje nije jasno da li su su poslednji potezi Srba sa severa Kosova deo Akcionog plana vlade. Na pitanje ko kontroliše kosovske Srbe, Momir Kasalović kaže:

"Ko ih kontorliše – pa mogu da vam kažem ne kontorliše ih niko. Oni svi moraju da se ravnaju po pravilima i propisima koji važe za ovaj region i prostor koji je pod upravom međunarodnih snaga. Jednostavno zna se šta se ovde može a šta ne. Postoje i propisi države Srbije na ovim prostorima bez obzira što to možda nekome smeta, naš sud ovde i dalje postoji i radi doduše ne prekršajne stvari i nešto što ne može iz dobro poznatih razloga ali radi testamente, ostavinske postupke i slično. Hoću da kaže da za Srbe na severu Kosova važe zakoni i porpisi države Srbije.“

Održan protest u Gračanici

Više od hiljadu Srba na čelu sa studentima i danas je u centru Gračanice održalo miran protest zbog proglašenja nezavisnosti Kosova i u znak podrške zahtevima suspendovanih pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti.

Ljubiša Mitrović, profesor Visoke Ekonomske škole u Leposaviću, koja ima odeljenje u Gračanici, osudio je na protestu "ponovno ubijanje i sakaćenje srpskog naroda" koje se ponovilo i ovog 17. marta.

Prema njegovim rečima, Srbi ne prihvataju nikakvo nametnuto rešenje i poručio da srpski narod ostaje na svojim ognjištima da čuva sve što je njegovo, i duhovne svetinje i groblja i korene.

Okupljeni su nakon toga, krenuli u protestnu šetnju do manastira Gračanica. Studenti su nosili bele majce na kojima je pisalo Srbija.

Protestna šetnja završena je mirno. U to vreme za saobraćaj je bio zatvoren magistralni put Gnjilane Priština koji prolazi kroz Gračanicu.

Srpski policajci susepndovani su nakon što su, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, odbili da rade pod komandom KPS. Oni zahtevaju da nastave da obavljaju dužnosti pod komandom UNMIK-a, kao i njihove kolege na severu Kosova, gde nedležnosti nisu prenete sa Misije UN na Kosovsku policijsku službu.

Mundo: Španija bi trebalo da povuče vojsku

Španija trebalo da okonča svoje učešće u misiji Kfora, piše danas uticajni španski dnevnik "Mundo", koji prenosi da se za to zalaže velika većina Španaca.

Ako je suditi po anketi objavljenoj u tom dnevniku, 85 odsto Španaca je za povlačenje španskih vojnika sa Kosova, dok je 15 odsto za njihov ostanak u južnoj srpskoj pokrajini.

"Od kako su vlasti na Kosovu jednostrano proglasile nezavisnost, zadatak Kfora se potpuno promenio", prenosi Itar-tas pisanje "Munda".

"Ta misija u ovom trenutku nema legalnog osnova. Bilo je predviđeno na početku da Kfor bude mirovna misija u regionu, a nije bilo u planu da to bude okupaciona sila koja bi trebalo da srpsku manjinu podredi albanskoj većini i politici svršenog čina", navodi list.

Španija ima na Kosovu više od 100 vojnika kao deo kontingenta NATO. Albanska većina je jednostrano proglasila nezavisnost, koju je priznalo više evropskih zemalja, ali ne i Španija.

Poljska za veća ovlasćenja svojih policajaca

Posle prekjučerašnjih nereda u Kosovskoj Mitrovici poljski ministar unutrašnjih poslova Gžegož Šetina zatražio je i dobio od UNMIK-a nešto veća ovlasćenja za poljske policajce na terenu da odluče kako će reagovati u ekstremnim situacijama, javljaju danas poljski mediji.

U neredima ispred suda u Kosovskoj Mitrovici povređeno je 28 iz grupe od 52 poljska policajca koji su zajedno sa Ukrajincima obezbeđivali sud.

Poljaci su se svom minstru požalili da ih je ranjeno toliko mnogo, više od polovine u akciji, jer se kasnilo sa odlukom da se masa kosovskih Srba koja ih je gađala granatama i molotovljevim koktelima rastera suzavcem.

Poljaci su uvereni da je zakasnela reakcija kriva i za smrt njihovog ukrajinskog kolege, jer nisu mogli blagovremeno da ga evakuišu.

U bolnici na Kosovu ostalo je još devet poljskih policajaca, od njih trojica čekaju dozvolu lekara da budu prebačeni u domovinu.

Svi ostali iz poljskog kontingenta od 115 policajaca UNMIK-a i 10 eksperata koji obučavaju kosovske kolege rešili su da bez obzira na povrede ostanu u misiji na Kosovu do kraja.

Poljska za razliku od Ukrajine ni ne razmatra mogućnost da svoje policajce iz kosovske misije povuče.

"Razgovarali smo i sa predstavnicima misije OUN na Kosovu i oni su se složili da komandanti naših policajaca i vojnika dobiju više slobode da u ovakvim ekstremnim situacijama odlučuju kako će reagovati", rekao je Šetina.

Glavni komandant poljske policije Andžej Matejuk obećao je policajacima da će im nabaviti savremeniju opremu, pošto su njihovi pancir prsluci zastareli, nemaju štitnike za noge, a štitovi su u stanju da izdrže samo kamenice.

Poljska vlada razmotriće i povišice, pošto kosovska misija postaje suviše rizična da bude nagrađivana dnevnicama od svega 35 dolara dnevno.

Poljski eksperti naglašavaju da će policajcima bolja oprema i odrešenije ruke kako da reaguju na terenu biti neophodni, pošto UN uglavnom kada je "vruće" šalju u nerede Poljake i Ukrajince.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: