Capital.ba

Brže do kupca i plasmana meda

21.09.2010. / 15:49

TREBINJE, U Petrovom polju kod Trebinja, u mjestu Čičevo, danas je položen kamen temeljac za gradnju Regionalnog centra za pčelare u koji će biti uloženo oko dva miliona maraka i putem kog  će pčelari istočne Hercegovine  svoje proizvode plasirati  na domaće i inostrano tržište.

Kamen su položili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopivrede Republike Srpske  Radivoje Bratić, načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk i direktor italijanske nevladine organizacije “Ukodep” za jugoistočnu Evropu Getau Vasilije Sorinel.

U ovaj administrativno poslovni objekat pčelarske zadruge “Žalfija” iz Trebinja Vlada Srpske  uložiće oko milion maraka, opština Trebinje 150.000 i   “Ukodep” oko 300.000 KM,  a sa svojim donacijama  učestvovaće i pčelari sa područja istočne Hercegovine.

Planirano je da ovaj objekat bude završen do 30. aprila 2011. godine, nakon čega će  u potpunosti poslužiti svemu  što je potrebno pčelaru – od repromaterijala do organizovanog plasmana meda.

Bratić je istakao da u Hercegovini postoje izuzetni potencijali ne samo kada je riječ o medu, te da je resorno ministarstvo obezbijedilo sve preduslove da pčelarstvo postane važna privredna grana ovoga kraja.

“Ovaj  objekat treba da bude vodilja i preteča ne samo pčelarstvu nego i drugim djelatnostima na području Trebinja i cijele istočne Hercegovine”, rekao je Bratić.

Ističući da pčelarstvo na području Hercegovine ima dugu i bogatu tradiciju, predsjednik Upravnog odbora pčelarske zadruge “Žalfija” Miloš Kažović   izrazio je nadu da će izgradnjom ovoga centra pčelari iz ove regije moći svoj mukotrpan rad pretvoriti u dobit.

Prema Kažovićevim riječima, površina objekta je oko 700 kvadratnih metara,a u njemu će u prizemlju i na spratu biti smještena tri proizvodna kapaciteta i to  proizvodnja pogača, sterilizacija i prerada voska i pakovanje meda.

“Ono što će ovaj objekat činiti posebnoim jeste i sadržaj laboratorija koje su potrebne da se isprati kvalitetna proizvodnja, te da se isprati zdravlje pčela, a sve u cilju da  do potrošača dođe  zdrava i ekološki čista hrana”, poručio je Kažović.

Na području istočne Hercegovine ima  oko 1 500 pčelara te više od  40 000 pčelinjih društava, a prema procjenama ovogodišnja proizvodnja je blizu 800 tona visokokvalitetnog meda.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Brže do kupca i plasmana meda

    1. airzugas

      i treba da se tako radi, sto si blize kupcima lakse ces prodati proizvod.