Capital.ba

Istraga protiv predsjednika banke Vatikana

21.09.2010. / 15:34

RIM, Italijanske vlasti pokrenule su istragu protiv predsjednika banke Vatikana Etorea Gotija Tedeskija i Instituta za vjerske polsove (IOR) u vezi sa istragom o pranju novca, javili su lokalni mediji.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je da su među onima protiv kojih se vodi istraga Tedeski i drugi neidentifikovani zvaničnik IOR-a.

Poreska policija je “preventivno” zaplijenila oko 23 miliona evra koje je IOR položio na račun rimskog ogranka banke čije je sjedište u Milanu.

Tužioci sada proučavaju navodno kršenje odredbi protiv pranja novca koje su uvedene 2007. godine.

Prema tim odredbama, potrebno je da banke obavijeste vlasti o transakcijama povezanim sa finansijskim institucijama koje nisu iz zemlje članice EU, poput IOR-a.

IOR se stara o računima vjerskih redova i drugih katoličkih udruženja koristeći “of šor” status Vatikana.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!