Capital.ba

Akcionari odobrili podjelu „Fijata“

16.09.2010. / 16:18

TORINO, „Fijatovi“ akcionari odobrili su danas razdvajanje automobilskih i neautomobilskih aktivnosti italijanskog giganta, kako bi komapnija postala konkurentnija na globalnom tržištu.

Predsjednik „Fijata“ Džon Elkan zahvalio se akcionarima i rekao da je ovo istorijski događaj koji vodi ka „rođenju dva Fijata“.

Poslije realizacije plana, automobilski dio kompanije zadržaće pod svojim okriljem marke „Ferari“, „Lanča“ „Alfa Romeo“, „Maserati“ i proizvodnju dijelova i motora, dok će proizvodnja kamiona, poljoprivrednih i građevinskih mašina ubuduće biti dio nove kompanije „Fijat indastrijal“.

Podjela je najavljena u aprilu, a trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2011. godine. Direktor „Fijata“ Serđo Markione smatra da će to riješiti jedno od strateških pitanja koje je u posljenjih nekoliko godina bilo „trn u oku“ italijanskog giganta.

Markione je rekao da automobilske i neautomobilske aktivnosti imaju različite strategije, tržišta i kapitalne potrebe.

„Fijat“ se prošle godine spojio sa američkim „Krajslerom“, nakon što je američki proizvođač automobila skoro bankrotirao. Italijani sada posjeduju 20 odsto „Krajslera“.

Markione je izjavio da bi dvije kompanije zajedno trebalo da proizvedu šest miliona automobila do 2014. godine, umjesto sadašnja četiri miliona.

„Fijat“, koji je preuzeo operativnu kontrolu nad „Krajslerom“ u junu 2009. godine, povećaće vlasnički udio na 35 odsto u naredne dvije godine, a kasnije možda i na većinski paket, kada američka firma bude vratila zajam američkoj vladi.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!