Četvrtak, 16.09.2010.

00:47

Briselu ključna reforma pravosuđa

Komesar za proširenje EU Štefan File u petak se u Beogradu sastaje s najvišim zvaničnicima Srbije, a među važnijim temama biće reforma pravosuđa, piše "Danas".

Izvor: Danas

Default images

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File dolazi u petak u Beograd, a kako je najavljeno, razgovaraće i predsednikom i premijerom Srbije.

Kako su "Danasu" rekli sagovornici iz EK u Briselu, tema razgovora biće pre svega godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će biti objavljen početkom novembra.

Kako oni navode, File će predstavnike srpskog državnog vrha podsetiti da je na putu ka punopravnom članstvu u Uniji ključna posvećenost reformama i zamoliće ih da ga podrobno informišu šta Srbija radi na tom planu, pre svega u oblasti pravosuđa.

U isto vreme, komesar će najaviti da će Komisija najvećom mogućom brzinom uputiti vladi u Beogradu upitnik o spremnosti Srbije za pristupanje EU, odmah nakon što, kako je planirano, Savet Unije na zasedanju 26. oktobra u Luksemburgu odobri prosleđivanje srpske kandidature Komisiji.

Takođe, File će pozdraviti zajedničku srpsko-evropsku rezoluciju o Kosovu u Generalnoj skupštini UN i najavljeni dijalog Beograda i Prištine.

Štefan File će u Beogradu imati odvojene sastanke s ministrima Ivicom Dačićem, Snežanom Malović, Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem, potom s premijerom Mirkom Cvetkovićem i, tačno u podne, s predsednikom Borisom Tadićem, nakon čega je predviđeno i obraćanje novinarima.

"Komesar File će u Beogradu ohrabriti srpsko rukovodstvo da nastavi sa suočavanjem s ključnim reformama u procesu evropskih integracija, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i saradnju s Haškim tribunalom", rečeno je “Danasu” u Delegaciji EU u Beogradu.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić boravi u Briselu i među njegovim sagovornicima biće upravo Štefan File.

Đelić za “Danas” kaže da će komesaru za proširenje predočiti reforme koje je Srbija do sada sprovela, kao i najnovije informacije koje mogu biti uvršćene u predstojeći godišnji izveštaj Komisije.

“Imajući u vidu najavu Belgije, zemlje predsedavajuće EU, da stavi na dnevni red Saveta ministara pitanje srpske kandidature, kao i očekivanje da će ona biti brzo prosleđena EK, zatražiću od Filea da nam prosledi upitnik”, kaže Đelić.

Vicepremijer zadužen za evropske integracije najavljuje da će državna delegacija Srbije biti prisutna na zasedanju Saveta ministara EU, 26. oktobra u Luksemburgu, kada bi trebalo da bude doneta odluka o prosleđivanju srpske kandidature za članstvo Evropskoj komisiji.

Đelić kaže i da je "sada ono što se tražilo od Srbije, a to je da pokaže opredeljenost u radu oko rezolucije o Kosovu u UN, postalo pitanje i za članice EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: