Miladin Kovačević optužen za nanošenje teških telesnih povreda američkom studentu Brajanu Stajnhaueru, 2008. u Bostonu, postigao je nagodbu sa Prvim opštinskim tužilaštvom kojom je prihvatio kaznu od dve godine i tri meseca zatvora.


Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić potvrdio je za Danas da je nagodba postignuta i da je potrebno da je potvrdi Prvi osnovni sud u Beogradu. On je objasnio da ukoliko sporazum bude prihvaćen, sud će doneti rešenje o prihvatanju, a potom i osuđujuću presudu, kojom će oglasiti krivim Kovačevića i izreći mu kaznu zatvora od dve godine i tri meseca. Zorić je naglasio da je tužilaštvo zadovoljno sporazumom i da je zatvorska kazna adekvatna kaznenoj politici koja se primenjuje i u svetu. On je podsetio i da su Kovačevićevi saučesnici – Sanel Softić i Edin Džubar u SAD osuđeni na po dve godine zatvora.

Ovo je inače prvi put da se primeni sporazum o priznanju krivice sa optuženim.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se postupak protiv bivšeg vicekonzula i konzula u Njujorku Igora Miloševića i Slobodana Nenadovića razdvoji. Ukoliko sud prihvati taj predlog u tom slučaju će Kovačević biti pozvan kao svedok na suđenju ovim nekadašnjim diplomatama. Oni su optuženi da su Kovačeviću izdali putnu ispravu sa kojom je napustio SAD.

Kovačević je optužen i za falsifikovanje isprava i podstrekivanje na zloupotrebu službenoj položaja.

Za teške telesne povrede zaprećena je kazna do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata do pet godina zatvora, a za zloupotrebu službenog položaja do pet godina zatvora.

Podsetimo, suđenje počelo u ponedeljak, ali je ubrzo odloženo za naredni dan jer je odbrana zahtevala da se iz spiska dokaza izbace svi oni koji su stigli iz Amerike.

Podsetimo, Vlada Srbije platila je porodici oštećenog odštetu u visini od 900.000 dolara. Nakon bekstva Kovačevića iz SAD uz pomoć lažne dokumentacije to je postao glavni problem u odnosima SAD i Srbije. Tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs tražila je da se posle bekstva Kovačevića ukine imunitet vicekonzulu Srbije u SAD Igoru Miloševiću, a ujedno je postavljeno pitanje pomoći Amerike Srbiji u iznosu od 50 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari