Oktoberfest proslavlja 2 veka trajanja

Najstariji i najduži festival ove godine slavi 200. rođendan. Prvi put duh Bavarske stiže i u Beograd.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2010.

21:35

Default images

Najstariji i najduži festival, Oktoberfest, ove godine traje od 18. septembra do 3. oktobra.

Prvi put organizovan je 18. oktobra 1810. u Minhenu, čast proslave venčanja kralja Ludviga I i princeze Tereze fon Sakse-Hidburghauzen (po kojoj se poljana gde se održava festival zove Theresienwiese).

Oktoberfest je preživeo sve do današnjih dana, a od svojih skromnih početaka razvio se u nešto što je mnogo bitnije od kraljevskog venčanja. Svrha festivala je sada jedino da slavi najomiljenije evropsko piće - pivo!

"Taj praznik nije važan samo zbog veličine već i zbog svog duha, opuštene atmosfere i zajedničkog slavenja i igranja, a to je nešto što je u Nemačkoj jako retko. Festival potvrđuje da ne mora samo da se puno radi, nego i da se odmara", kaže za B92 Mihael Šmit, direktor Delegacije nemačke privrede za Srbiju.

On će, uz pomoć poslovnih partnera iz Srbije, 17. septembra na terenu Mercedes Benca, organizovati Oktoberfest u Beogradu za 500 privrednika.

Ako niste te sreće da budete na spisku zvanica u Beogradu, uvek možete otići o svom trošku do Minhena i osetiti pravu atmosferu Bavarske.

Tokom godina Oktoberfest je postao centar zabave ali i najveći sajam lokalne kulture, bavarske tradicije i poljoprivrede. Na ceremoniji otvaranja festivala tačno u podne gradonačelnik Minhena ispija kriglu piva i viče „O’zapft is!“ što se prevodi kao „krigla je ispijena“. I onda nastaje pijanka!

Tradiciju je započeo gradonačelnik Tomas Cimer koji je prvi ispio kriglu 1950. Festival svake godine poseti oko 6 miliona ljudi a igranje na drvenim stolovima uz tradicionalnu bavarsku muziku je obavezno.

Nije slučajno što je bavarsko pivo najbolje na svetu: pravila o sastojcima, vrenju i očuvanju kvaliteta postoje od 16. veka i vrlo su stroga: prema dekretu vojvode Vilijama IV iz 1516. samo voda, hmelj i ječam mogu da se koriste za proizvodnju bavarskog piva.



Zanimljivi štandovi:

Lokalni stanovnici smatraju da je najbolji štand Augustiner jer se njihovo omiljeno pivo toči iz originalnih drvenih burića umesto iz čeličnih kao na drugim štandovima.

Armbrustšicencelt (Armbrustschützenzelt), što znači „šatra strelaca”, posvećen je takmičenju sa lukom i strelom koje se održava svake godine od 1895.

Kefers vizen šenke (Käfers Wiesen Schänke) je najmanji je štand na Oktoberfestu i često ga posećuju slavne ličnosti, a poznat je po odličnoj hrani. Za raliku od ostalih štandova koji se zatvaraju do 23h, ovaj je otvoren do 00:30, ali može biti vrlo teško da uđete.

Šotenhamel (Schottenhammel) se smatra najvažnijim štandom jer na drugim štandovima nije dozvoljeno piti prvog dana festivala (subota), već se čeka otvaranje i gradonačelnikovo ispijanje prve krigle. Ovaj deo je najpopoluarniji među mladima.

Ohsenbrateraj (Ochsenbraterei) vam nudi veliki izbor jela od volova.

Haker-Festcelt (Hacker-Festzelt) je jedan od najvećih štandova gde svakog dana od 17:30 svira poneka rok grupa. Poznat je i kao „Himmel der Bayern”- Raj za Bavarce.

Brojrozl (Bräurosl) nosi ime kćerke prvog vlasnika pivare „Pšor” (Pschorr). Ovde možete slušati narodnu bavarsku muziku i jodlovanje.

Ako ste gladni, tu je tradicionalna hrana: piletina (hendl), presetina (švajnsbraten), svinjske kolenice (haksn), riba na roštilju (stekerlfiš), kobasice (vurstl), bavarske perece (precl), knedle od krompira ili hleba (knodeln), knedle od sira (kaspocen), palačinke od krompira (rajberdaši), crveni kupus (zajerkraut i blaukrat), zajedno sa bavarskim specijalitetom obaca (mešavina masnog začinjenog sira) i vajsvurts (bela kobasica).

Mnogi posetioci dolaze na Okotberfest ne zbog piva, već zbog obilja zabave koja se nudi. Ako ste ljubitelj vožnji na ringišpilu, možete probati karusele, tradicionalnu „Krinolinu”, jezive vozove sa duhovima i rolerkostere, a tu su i štandovi sa metama.

Svake godine na Oktoberfestu se popije oko 6 miliona litara piva! Litar točenog ove godine koštaće vas od 8,30 do 8, 90 evra. Radno vreme štandova je od 10:00 do 22:30, a vikendom od 9:00.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: