• Search form

14.09.2010 | 14:15

Akcija! Tamare Ćetković

Akcija! Tamare Ćetković

Izložba plakata “Akcija!” slovenačke dizajnerke Tamare Ćetković , posvećenih potrošačkom društvu, biće otvorena 17. septembra u Galeriji Zlatno oko u Novom Sadu, a predstavlja 12 radova velikih dimenzija koje je autorka napravila koristeći slogane, logotipe, provokativne naslove, aktove idealne estetike i cene iz štampanih reklamnih materijala za prodajne akcije (junk mail).

Upotrebljavajući vizuelne i verbalne reklamne elemente akcijskih ponuda, Tamara Ćetković na plakatima menja njihov prvobitni kontekst i cilj. Njeni radovi kritički preispituju poziciju običnog čoveka i njegovog unutrašnjeg sadržaja u potrošačkom društvu.

Prema navodima Nuneta Popovića u tekstu za katalog izložbe, Tamara Ćetković je, nailazeći svakodnevno na puno poštansko sanduče sveže odštampanih ponuda za kupovinu raznih proizvoda, odlučila jednog dana da ne uradi uobičajeno - umesto da ih zgužva i baci u kantu, počela je da ih sakuplja. Počela je da čita drugačije i magazine, brižljivo je isecala cene, slogane, logotipe, provokativne naslove, aktove idealne estetike i slagala ih u kutiju. Potom ih je skenirala i tako dobila građu za ciklus radova “Akcija!”

Fenomen prodajnih akcija (kupiti za drastično nižu cenu od dojučerašnje), kako tvrde neki psiholozi, u podsvesti potrošača stvara iluziju da kupovinom uništavaju proizvođača (ili prodavca) i da ujedno štede kupujući. To ih najviše stimuliše da troše, čak i ako je potrebno da se prethodno zaduže.

Robne marke su najveća imena današnjice. Propagandne poruke za pospešivanje prodaje su rešenja za gotovo sve probleme. Najtiražnija izdanja su promotivne publikacije, a glavna stecišta su šoping centri i hipermarketi u kojima se artikli široke potrošnje duže i studioznije proučavaju nego umetnička dela u muzejima i galerijama.

Međutim, na posterima Tamare Ćetković verbalne i vizuelne reklamne supstance više ne komuniciraju u svom prvobitnom kontekstu i cilju. Svaki Tamarin rad je nova priča koja nas tera da razmislimo i da se zapitamo, kakav je naš unutrašnji sadržaj koji se ne može kupiti na prodajnim akcijama?, naveo je Nune Popović u tekstu “Umetnost u potrošačkom društvu”.

Tamara Ćetković je rođena 1971. u Ljubljani i za dizajnerski rad je dobila brojne nagrade na slovenačkim i međunarodnim festivalima, uključujući Golden Apple - MIAF (Moskva), Epica (Milano), OpenAd (London).

Imala je izložbe u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji.

Suosnivačica je Nune produkcije, nezavisnog kreativnog studija.

Radila je kao dizajner i umetnički direktor u nekoliko slovenačkih agencija, a obrazovanje je stekla na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani, smer vizuelne komunikacije.

Izložba u Zlatnom oku biće otvorena do 27. septembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav