Sreda, 01.10.2008.

10:39

Rusija ne da Kadijevića

Rusko Državno tušilaštvo odbilo je da Hrvatskoj preda bivšeg jugoslovenskog ministra odbrane Veljka Kadijevića, kaže zvanični predstavnik tužilaštva.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

On je Interfaksu rekao da je još 26. marta Tužilaštvo uputilo pismo ministru pravde Hrvatske u kojem se, između ostalog, navodi da je Kadijević, u skladu sa ruskim zakonom o izbeglicama, od 1993. godine, dobio status izbeglice na teritoriji Rusije.

"Kadijević na osnovu članova 32. i 33. Konvencije o statusu izbeglica, kao i na osnovu člana 2.1. ruskog zakona o ratifikaciji evropske konvencije o ekstradiciji, ne može da bude izručen", rekao je taj predstavnik.

Kadijević je u avgustu ove godine ukazom predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva dobio rusko državljanstvo, a ruski Ustav zabranjuje ekstradiciju ruskih građana drugim državama.

Hrvatski ambasador u Moskvi Božo Kovačević potvrdio je da je njegova zemlja zatražila od ruskih vlasti da izruče bivšeg jugoslovenskog ministra odbrane Veljka Kadijevića, saopštio

Hrvatsko ministarstvo pravde saopštilo da je od marta ove godine upoznato sa činjenicom da Kadijević neće biti izručen Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo pravde je 11. januara 2008. podnelo Generalnom tužilaštvu Ruske Federacije zahtev za privremeno hapšenje Veljka Kadijevića radi predavanja hrvatskim sudskim organima.

Rusko tužilaštvo je 26. marta odgovorilo da se Kadijević smatra izbeglicom na teritoriji Ruske Federacije i da po ruskom zakonu o izbeglicama ne može biti izručen.

Ministarstvo pravde je saopštilo da za sada nema nikakvih službenih informacija o tome da je Veljku Kadijeviću dodeljeno rusko državljanstvo.

Hrvatska je međunarodnu poternicu za Kadijevićem raspisala 22. marta 2007. godine. Preko Interpola je 28. decembra 2007. stigla informacija da je Kadijević u Rusiji dobio status političkog azilanta.

Kadijević se u optužnici Haškog tribunala protiv Slobodana Miloševića pominje kao jedan od učesnika u, kako je navedeno, zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj i BiH, ali protiv njega nikada nije podignuta optužnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: