Capital.ba

U Srbiji se “opere” dvije mlrd. evra

10.09.2010. / 18:51

BEOGRAD, U Srbiji se godišnje “operu” oko dvije milijarde evra, što je pet odsto domaćeg bruto proizvoda, kaže državni sekretar ministarstva finansija Miodrag Đidić.

On dodaje da je u regionu slična situacija, dok je u razvijenim zemljama taj iznos od dva do pet odsto BDP-a.

Đidić je najavio da će u idućoj godini Evropska unija iz pretpristupnih fondova, uz sufinansiranje iz republičkog budžeta, uložiti oko 2,5 miliona evra u projekat unapređenja borbe protiv krivičnog dijela pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji.

On je izjavio da su u Srbiji od 2002. do 2007. godine donijete samo dvije presude za pranje novca, od kojih je jedna oslobađajuća, a u protekle tri godine 12, od kojih su šest pravosnažne, što se očekuje i za ostalih šest.

“Pred sudovima u Srbiji trenutno se vodi postupak protiv 52 lica za krivično dijelo pranje novca”, naveo je Đidić.

Direktor Uprave za spriječavanje pranja novca u Srbiji Aleksandar Vujičić ističe da se novac “najčešće ’pere’ preko of-šor kompanija, ulaganja u nekretnine, građevinsku industriju i trgovinske lance”.

On je dodao i “da su ti metodi promjenljivi, pa je tako ranije bio veliki broj fantomskih firmi”, a danas je njihov broj značajno smanjen.

“Od slučajeva koji su do sada procesuirani u Srbiji radi se o količini pranog novca u višemilionskim iznosima u evrima”, rekao je Vujičić i objasnio da nije riječ samo o “kešu”, nego i o imovini.

Vujičić je naveo i da ta Uprava godišnje ima oko 60 predmeta sa sumnjom da je riječ o pranju novca. Beta, Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!