• Search form

10.09.2010 | 08:12

BGF: Jesmo se razumeli!?

Beogradska filharmonija počinje 10. septembra novu sezonu koncertom u Kolarčevoj zadužbini sa Budimpeštanskim klecmer ansamblom, pod vođstvom dirigenta Orija Lešmana, predstavnika mlađe generacije izraelskih umetnika, a pod vođstvom novog šefa-dirigenta, Muhaija Tanga iz Kine, sviraće tokom 2010/11. sa niz domaćih i gostujućih solista i dirigenata, među kojima su i Stefan Milenković, Jurij Žislin, Boris Berezovski, Sara Čang, Itai Šapira, Dimitri Aškenazi, Muhai Tang, Robin O’Nil, Vladimir Kulenović, Uroš Lajovic i mnogi drugi.

BGF: Jesmo se razumeli!?

Beogradska filharmonija počinje 10. septembra novu sezonu koncertom u Kolarčevoj zadužbini sa Budimpeštanskim klecmer ansamblom, pod vođstvom dirigenta Orija Lešmana, predstavnika mlađe generacije izraelskih umetnika, a pod vođstvom novog šefa-dirigenta, Muhaija Tanga iz Kine, sviraće tokom 2010/11. sa niz domaćih i gostujućih solista i dirigenata, među kojima su i Stefan Milenković, Jurij Žislin, Boris Berezovski, Sara Čang, Itai Šapira, Dimitri Aškenazi, Muhai Tang, Robin O’Nil, Vladimir Kulenović, Uroš Lajovic i mnogi drugi.

Posle prošlogodišnje sezone “U inat svima i uprkos svemu”, tokom koje je održala više od 30 koncerata, skrenula pažnju na položaj umetnika u Srbiji, nastavila aktivnosti na razvoju Fondacije Zubin Mehta i pokušala da ukaže na nove mogućnosti saradnje biznis sektora i kulture, BGF u novoj sezoni nastupa pod sloganom “Jesmo se razumeli!?”

Prvim koncertom, kojim otvara ciklus “Nove godine”, BGF simbolično slavi različitost kultura i jevrejsku Novu godinu, a narednim koncertom, 22. oktobra, započeće i ciklus “Hod po žici”, kada će nastupiti sa proslavljenim beogradskim violinistom Stefanom Milenkovićem, koji živi i radi već godinama u SAD i dirigentom Kristijanom Brankušom.

Ciklus “Jesen” počeće 29. oktobra, uz učešće tromboniste Krasimira Stefanova, pod vođstvom novog šefa-dirigenta BGF, a za 3. decembar najavljen je početak “Crno-belog” ciklusa, kada će nastupiti pijanista Boris Berezovski i dirigent Robin O’Nil.

Među šest ciklusa nove sezone BGF su i “Zima”, koji počinje 4. februara sa violončelistom Antoniom Menezesom i dirigentom Gabrijelom Felcom, te “Proleće”, koji će 8. aprila otvoriti klarinetista Aleksandar Fiterštajn, sopran Vedrana Šimić i Uroš Lajovic, bivši šef-dirigent BGF.

Među solistima koji će nastupati sa BGF u novoj sezoni su i violinisti Jurij Žislin, Ajman Musakodžajeva, Patricija Kopačinskaja, Darko Piler, Josif Ivanov, Sara Čang, Itai Šapira i Sanhi Čong, violisti Natalija Lomejko i Dojon Kim, klarinetista Dimitri Aškenazi i flautisti Žan-Lik Mene i Gabi Pas-van Rit.

Sa BGF će svirati i pijanisti Elizabeta Leonskaja, Kjungun Kim, Haočen Žang, Čulhe Jun, Oliver Šnider, Gerhard Opic i Lisa Smirnova, violončelisti Antonio Menezes, Volfgang Emanuel Šmit, Jens Peter Mainc i Mi-He Jo, Korki Sigel (usna harmonika), oboista Aleks Klajn, kao i alt Ana Marija Kjuri, tenor Hju Smit, te solisti samog orkestra BGF.

Među gostujućim dirigentima najavljeni su Kristijan Brankuš, Andres Mustonen, Kristof-Matijas Miler, Predrag Gosta, Emilijano Patara,
Emin Given Jaslidžam, Aleksadar Rahbari, Stiven Guncenhauzer, Darko Butorac, Frančesko La Vekija, Junsung Čang, Gabrijel Felc, En Šao, Luis Fernandes Maljeiro, Vladimir Kulenović, Noam Zur, Nurhan Arman, Rosen Milanov, Ernest Hecl, Danijel Rajskin, Mateo Paljari i Enrike Batiz.

Novi šef-dirigent BGF Muhai Tang umetnički je direktor i šef-dirigent Ciriškog kamernog orkestra, počasni dirigent i umetnički savetnik Kvinslendskog orkestra i počasni dirigent Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra.

Sin je čuvenog kineskog filmskog režisera, te ga je uvek privlačila scenska muzika - radio je kao operski dirigent na nekoliko kontinenata. Bio je šef dirigent Finske nacionalne opere u Helsinkiju, a 2007. dirigovao je scenske postavke opere “Čaj” kineskog kompozitora Tan Duna sa Stokholmskom kraljevskom filharmonijom.

Međunarodna priznanja počeo je da dobija kada ga je Herbert fon Karajan pozvao da diriguje pretplatnički ciklus koncerata Berlinske filharmonije 1983. Taj uspeh doveo ga je do ponovnih nastupa s Berlinskom filharmonijom i poziva velikog broja vodećih svetskih orkestara.

Diriguje neobično širok repertoar - od Baha do savremenih kompozitora, a mesto umetničkog direktora i šefa dirigenta Ciriškog kamernog orkestra pružilo mu je mogućnost za istraživanje kamernog repertoara koji mu je oduvek bio blizak.

Tang je i dalje vezan za Kinu i redovno diriguje u Pekingu i Šangaju, a među njegovim brojnim snimcima su koncerti za gitaru Tan Duna i Kristofera Rauza sa Šaronom Izbinom i Orkestrom Gulbenkijan, za diskografsku kuću Teldek, nagrađeni Gremijem 2002.

Dirigent Ori Lešman, koji nastupa sa BGF na prvom koncertu u novoj sezoni, doktorirao je na Univerzitetu Bar Ilan, a magistrirao dirigovanje na Univerzitetu u Tel Avivu kod profesora Noama Šerifa i kompoziciju kod profesora Isaka Sadaija. Od Fondacije “Israel America” dobio je specijalnu stipendiju za školovanje s maestrom Mehtom u Bavarskoj državnoj operi u Minhenu, a učio je i baroknu i renesansnu muziku kod Ivora Boltona.

Dirigovao je Izraelskim kamernim orkestrom na mnogim koncertima i izvođenjima opera, a osnivač je, dirigent i umetnički direktor ansambla “Akvarijus”.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a iz njegove ljubavi prema izraelskoj poeziji, izašao je niz songova koje je komponovao na tekstove nekih od velikih izraelskih pesnika. Lešmanove kompozicije se često izvode u Izraelu i u inostranstvu, a njegova mono-opera “Lea” izvedena je nekoliko puta i u Izraelu i Njujorku.

Budimpeštanski klecmer ansambl, osnovan 1990. godine, izvodi aranžmane koje je komponovao njegov osnivač i muzički direktor Ferenc Javori, a većina članova benda je većina završila Muzičku akademiju “Franc List” u Budimpešti.

Nastupi Klezmer benda iz Budimpešte vraća publiku u davno prošla srećna vremena u centralnoj i istočnoj Evropi, kada je tradicionalna jevrejska muzika bila deo društvenog kulturnog miljea, a specijalnost su im pozorišne produkcije u kojima se sa ostalim umetnicima pojavljuju na sceni.

Sajt BGF je www.bgf.co.rs, a program cele sezone nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav