Najnovije vesti
Vesti Hronika
Odbačene krivične prijave protiv Mlađana Dinkića i Verice Kalanović

Odbačene krivične prijave protiv Mlađana Dinkića i Verice Kalanović

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića protiv ministara Mlađana Dinkića i Verice Kalanović zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i protiv Stevana Lilića zbog zloupotrebe položaja i davanja lažnog iskaza u aferi Satelit.

Portparol Rebubličkog tužilaštva Tomo Zorić rekao je agenciji Beta da je tužilaštvo, pošto je proverilo navode iz krivične prijave, utvrdilo da ne postoji osnovana sumnja da su Dinkić, Kalanovićeva i Lilić izvršili krivična dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je donelo rešenje o odbacivanju krivične prijave, rekao je Zorić.

U krivičnoj prijavi koju je Davinić 3. juna ove godine podneo protiv Dinkića, Kalanovićeve i Lilića navodi se da su oni svojim postupcima u vezi sa neuspešnim pregovorima za iznajmljivanje satelita od izraelske kompanije "Imidžset", svesno i sa direktnim umišljajem proizveli materijalnu štetu za državu Srbiju.

Davinić je na konferenciji za novinare 3. juna rekao da je Dinkić u vreme dok je bio ministar finansija obećao Izraelcima da će naći sredstva iz budžeta za zakup satelita.

Prema njegovim rečima, svedočenje profesora prava Stevana Lilića na arbitraži u Londonu pomoglo je Izraelcima da dobiju postupak, a Verica Kalanović je, kako je tada naveo Davinić, svojim izjavama uticala da Srbija izgubi arbitražni postupak u Londonu.

Ugovor o zakupu satelita od firme "Imidžset" tadašnji ministar odbrane SCG Davinić potpisao je 2005, a međunarodna arbitraža je utvrdila da Srbija treba da plati 36 miliona evra, u skladu sa odredbama tog dokumenta.

Protiv Davinića Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja.