Capital.ba

“Kvantumu” oduzeta dozvola za rad

06.09.2010. / 10:59

SARAJEVO, Brokerska kuća “Kvantum” iz Sarajeva isključena je iz članstva Sarajevske berze, jer joj je Komisija za hartije od vrijednosti Federacije BiH (FBiH) oduzela dozvolu za obavljanje brokerskih poslova u trgovini hartijama od vrijednosti.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti FBiH saopšteno je Srni da je nadzorom “Kvantuma” utvrđeno da su sredstva određenih klijenata ove brokerske kuće, koja su se nalazila na namjenskom računu, data na korištenje drugim klijentima, čime je prekršen Zakon o tržištu hartija od vrijednosti.

“Kvantum” je bio dužan da sredstva sa računa klijenta ostvarena prodajom hartija od vrijednosti doznači u korist računa klijenta, ukoliko neće biti korištena za naredne kupovine tih hartija. Ta sredstva se ne mogu ni po pristanku ili zahtjevu klijenta doznačiti bilo kome drugom ili na drugi način.

Iz Komisije podsjećaju da je brokerska kuća “Kvantum” i ranije bila sankcionisana, zbog određenih nepravilnosti i kršenja zakona, i to obustavljanjem dozvole na tri mjeseca, te istovremenim oduzimanjem saglasnosti direktoru “Kvantuma” za obavljanje te funkcije.

Ovi propusti, odnosno ponavljanje aktivnosti kojima se krše zakonske odredbe, ukazuju da “Kvantum” ne preduzima zakonom propisana prava i obaveze, što može dovesti do mogućnosti nastajanja značajnije štete učesnicima na tržištu hartija od vrijednosti, što je Komisija uzela u obzir kao otežavajuću okolnost prilikom isključenja ”Kvantuma” iz članstva u berzi.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!