Čvrsto jedni uz druge

M. FILIPOVIĆ

05. 09. 2010. u 14:38

Dačić: Srbija za očuvanje RS. Dodik: RS neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

BANjALUKA - Republika Srpska i Srbija imaju iste stavove oko najvažnijih političkih pitanja i čvrsto stoje jedna uz drugu - Srbija u očuvanju dejtonske pozicije RS, a Srpska u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji, poručili su u nedelju u Banjaluci predsednik Vlade RS Milorad Dodik i potpredsednici Vlade Srbije Ivica Dačić i Jovan Krkobabić.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, ocenjeno da je politička i ekonomska saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou.

GARANT DEJTONA Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je obaveza Srbije kao garanta Dejtonskog sporazuma da uspostavlja specijalne i paralelene veze sa RS i dodao da ta saradnja mora biti prioritet u poređenju sa saradnjom sa drugim zemljama. - Srbija će uvek voditi računa o interesima RS - naveo je Krkobabić.

vica Dačić je rekao posle sastanka da Srpska i Srbija imaju iste političke stavove oko najvažnijih državnih pitanja, situacije u regionu i međusobne saradnje.

- Srbija je za očuvanje RS na osnovu Dejtonskog sporazuma - rekao je Dačić, i dodao da je svaka promena Dejtonskog sporazuma moguća samo uz saglasnost tri naroda i dva entiteta.

Dodik je rekao da će razvoj situacije u vezi s Kosovom, što se tiče BiH, ostati baziran na činjenici da predstavnici RS u zajedničkim organima neće dozvoliti priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- RS i dalje ostaje privržena politici teritorijalnog integriteta Srbije. Mi ćemo pratiti Srbiju i Beograd kroz razvoj političke situacije oko Kosova i uvek ćemo stajati iza odluka koje se budu donosile u Beogradu - rekao je Dodik.

RS je svesna, kaže Dodik, da bi mnogi bošnjački političari u Sarajevu bili spremni da priznaju Kosovo, ali da se uznemire kada bi im neko pričao o teritorijalnoj dezintegraciji BiH.

OBRAČUN SA KRIMINALOM

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da je najveći impuls odličnoj saradnji MUP-a Srbije i MUP-a RS dala odlučnost dveju vlada da se snažno upuste u obračun sa organizovanim kriminalom.

odik je stava da je potpuno neprimereno da bošnjački političari u BiH, koja nije priznala nezavisnost Kosova, nisu spremni da podrže rezoluciju Srbije u Generalnoj skupštini UN koja se bavi pitanjem teritorijalnog integriteta Srbije.

- To su dupli principi, dupli aršini i na osnovu toga mora da znamo da ne možemo da računamo na principijelan odnos ni u budućnosti - rekao je Dodik.

Dačić je ocenio da je Balkan "bure baruta", da nisu rešena osnovna pitanja, nego su samo stavljena pod tepih, te istakao da se na unutrašnjim pitanjima BiH i Srbije može videti da se primenjuju različiti aršini na međunarodnoj sceni.

- To se posebno vidi u primeru nekih međunarodnih faktora koji su branili teritorijalni integritet nezavisnog Kosova, a pre toga su "razbili" teritorijalni integritet Srbije. A kada RS samo spomene pitanje refenduma ili razmišljanja o izdvajanju iz BiH, onda se ponovo vraćamo na princip očuvanja teritorijalnog integriteta - rekao je Dačić.

On je poručio da osnovna pitanja moraju da se rešavaju bez pritisaka, jer se u suprotnom samo odlažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

ШОНЕ

05.09.2010. 17:27

Како који састанак одрже , све смо ближе уједињењу !!! Само напред!

lekic sasa

05.09.2010. 18:48

postovani gdine dacicu ,,uz dodika nema pogresnih vizija niti koraka ,on je u istocnoj evropi ubijedljivo politicar broj jedan,.zapad ga ne voli ali cijeni i te kako,uz dodika vas dvojica ste tim i to pravi tim on kao stariji i iskusniji a vi kao pouzdan i energican politicra mozete i te kako mozete sve sto zacrtate da ostvarite u realnim osnovama.dozvolite dodiku da pomogne hladne glave oko kosova..vasi politicari u srbiji udaraju glavom o zid ,bezuspijesno,naprijjed i dodjite nam u banja luku

Miljan

05.09.2010. 20:38

Lagano.....samo lagano sve do ujedinjenja....Mozda sada ne daju ali plako....Majka Srbija

pravoslavni srbin iz bih

05.09.2010. 22:54

Pa mi smo vec ujedinjeni imamo dvojno drzavljanstvo mozemo sa bg tablama auta da se vozamo po banjaluci kulturne veze prijava u srbiji saradnja policije jedna crkva i prezivjeli smo genocid 1941-1945 i 1991 spremno docekali pokusaj novoga tako osim srbije ne vidim kome bi mi puno vjerovali da zivimo u necijoj zemlji i osim dejtonske bih ili republike srpske pozdrav ministru mupa dacicu sposoban policajac i cvrce jos treba protiv kriminala sve policije na balkanu da se udruze mir narodima

covijek bez doma

06.09.2010. 19:48

@Boban Bombash Nikolic - Ja nezelim niti u Hrvatsku niti u Srbiju i kako mislite uzeti moje imanje ja ostajem u Bosni a vi idite gde god hocete.

posmatrac

06.09.2010. 02:52

Zamislite scenario: Na jednoj stolici neki ministar iz Turske sa zastavom Turske ispred sebe- Na drugoj predsednik vlade regiona Sandzak sa zastavom regiona Sandzak ispred sebe.Nigde zastave Srbije ?? Isto kao danas u BK nigde ne bi zastave drzave BHE, upravo to je ono sto Srbija radi u BH i sto Srbiju ubrzo ocekuje.Ili kad sutra neki ministar iz vlade Madzarske ili Hrvatske bude sedio sa predsednikom vlade regiona Vojvodina kao sto danas Dacic sedi sa Dodikom.Narod gleda, snima, pamti.

milica

06.09.2010. 09:02

Bravo. Srbi moraju da se drze zajedno inace bi mogli da delimo jevrejsku sudbinu. Neka nam Bog pomogne.

zivi bili pa videli

06.09.2010. 11:40

Ovo sto Srbija radi u "specijalnim odnosima" sa RS iz BH ce se drzavi Srbiji na kraju "obiti o glavu" kad "odcepe" Srpske regije Sandzak i Vojvodina i one pocnu da sklapaju iste specijalne odnose sa Hrvatima, Madzarima, Federacojom i sve isto kao sada Dacic i Dodik bez zastave drzave BH !!. Pa i Zukorlic sada po Srbiji radi isto sto su pre 20 godina radili Karadzic i Raskovic samo tada su "ugrozeni" bili Srbi, a sada bosnjaci i tada se sve desavalo daleko van Srbije a sadau Srbiji

Prijedor

06.09.2010. 12:06

posmatrac.Potpuno si u pravu,ministar Dacic trebao je opomenuti Dodika pa gdje je zastava drzave Bosne i Hercegovine koju ja upravo posjecujem.Ovo je za njih normalno a da neko drugi to uradi odmah su ugrozeni i svet vodi zaveru protiv srpskog naroda.hmhmhmhm....

pisac

06.09.2010. 12:24

Mi Srbi u BiH sanjamo slobodu sa nadom da nasa djeca na moraju da ratuju a oni sanjaju islamsku drzavu i ukidanje Republike Srpske.Sav problem u BiH lezi u tome.Sav svjet to zna i svi problemi leze u tome. Ta grupa nemoze od svoga jada da prihvati cinjenicu da hriscani zive u svojoj slobodi a hriscani ne pristaju na islamsku drzavu .I tako,krave i dalje ricu i tele se sirom BiH,stigla je jesen,zivot tece dalje a ovde narod kao da je u nekoj hipnozi.

2fast

07.09.2010. 08:31

Ma kakva Republika Srpska!!! To nas je kostalo svega od 1991.Dajte nam posla, ulja, kruha i mlijeka. Dajte plate.Ostavite Srpsku gdje je i zabavimo se svojim poslom.Pa dosta je vise tih okolnih Velikih Srba.Neka se brinu za sebe. Mi imamo svojih problema.