Petak, 03.09.2010.

21:00

LDP: Rešenje za nestašicu mleka

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da LDP ima rešenje za problem nestašice mleka i da je ono vrlo jednostavno.

Izvor: FoNet

Default images

Jovanović je to rekao prilikom posete domaćinstvu Jovice Petrovića u selu Mirosevce kod Leskovca.

Prema njegovim rečima, LDP se zalaže za privremeno ukidanje PDV na mleko, odnosno uvođenje nulte stope poreza, privremeno ograničavanje trgovačkih marži na sedam odsto i uvođenje obaveznog plaćanja dobavljačima u roku od sedam dana.

"Sprovođenjem samo prve dve mere pri postojećoj ceni mleka bi bio oslobođen iznos od osam do devet dinara koji bi mogao da se podeli između poljoprivrednika i prerađivača mleka", rekao je Jovanović i dodao da poljoprivrednici traže mnogo manje povećanje cene mleka od tog iznosa.

Jovanović je naglasio da ove tri antikrizne mere odmah mogu da daju rezultat, a za cilj imaju zaštitu i pružanje mogućnosti za razvoj poljoprivrednicima, koji se direktno bave proizvodnjom mleka i mlekarskoj industriji.

Prema njegovim rečima, država mora da promeni svoj odnos prema seljacima.

O stanju u poljoprivredi Srbije, predočio je Jovanović, najbolje govori činjenica da jedan srpski seljak uspe da proizvede hranu za osam potrošača, nemački za 56, a američki za 130 potrosača.

"Nisu naši poljoprivrednici manje sposobni od svojih zapadnih kolega, oni samo nemaju normalnu državnu politiku koja će ih ojačati, umesto što uništava velike potencijale naše poljoprivrede", rekao je Jovanović u selu Mirosevce.

Ne treba ministar poljoprivrede da nam pokazuje kako ume da nosi džakove, već da obezbedi uslove za život i rad srpskog seljaka, rekao je Jovanović.

On je ocenio da je besmisleno da Srbija potpisuje ugovor o izvozu mesa sa Turskom, a stočni fond u Srbiji je na granici biološkog opstanka.

Neka samo uporede koliko je ovaca bilo na Staroj planini pre nekoliko decenija, a koliko je sada, poručio je Jovanović.

Pošto je posetio domaćinstvo Petrovića, on je kasnije prošetao glavnom ulicom u Leskovcu, u kojoj se održava Roštiljijada, a razgovarao je i sa pojoprivrednim proizvođačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: