Muslimanima – Bošnjacima u Srbiji je potrebna jedinstvena islamska zajednica, jer postojeće stanje podeljenosti proizvodi krizu koja je veoma štetna, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. On je dodao da je lično učinio sve što je mogao da pomogne u prevazilaženju postojećeg stanja razgovorima u ovdašnjoj vlasti, ali i sa predstavnicima Vlade Turske koji su bili, kako je rekao, zainteresovani da pomognu da se taj problem reši.


– Jedna od ideja je bila da se zajednica objedini i da na čelu tako objedinjene zajednice godinu dana bude (Muamer) Zukorlić, a da se nakon isteka tih godinu dana održe fer i pošteni izbori – naveo je on. To je ujedno bila i poslednja ideja do koje se došlo nakon svih razgovora i konsultacija, ali je očito, kazao je Ljajić, da se u svemu otišlo suviše daleko i da sada ne zna kakva je sudbina te ideje.

– Ali, znam da će stanje dualizma u islamskoj zajednici stalno proizvoditi krizu – rekao je Ljajić, koji je i lider Socijaldemokratske partije Srbije. On je naveo i da bi uvek trebalo naći prostor za razgovor, ali da se u ovom slučaju očito otišlo predaleko.

– Plašim se da će Zukorlić održavati krizu sve do izbora jer ga ona održava u medijima, javnosti i omogućava mu da se bori za političku vlast – naveo je Ljajić. 

Ministarstvo: Zukorlić napustio veru

Ministarstvo vera smatra da je jasno da je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić napustio teren vere i upustio se u političke vode za šta su mu potrebni sagovornici iz drugih resora. „Ukoliko muftija reši da se ponovo bavi verom i dobrom islama, prestane sa uslovljavanjima i odstupi od retorika iz koje proizlazi da postoji samo jedna istina i to njegova, da je uvek i jedino on u pravu po svim pitanjima, verujemo da postoje mogućnosti za ponovno uspostavljanje saradnje“, navode u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari