• Search form

02.09.2010 | 15:03

Nov vizuelni identitet Dis-patcha

Nov vizuelni identitet Dis-patcha

Beogradski festival Dis-patch, čije će deveto izdanje biti održano u oktobru na više lokacija, predstavio je novi vizuelni identitet, čije je rešenje odabrano na pozivnom konkursu, a reč je o radu Stefana Unkovića, koji će imati priliku da kreira sve grafičke elemente ovogodišnje festivalske kampanje.

U finalni izbor prošao je i predlog Vesne Pešić, a kao i pobednički Unkovićev, izveden je u stilu slobodoručnog crteža i tipografije.

Unković je do sada radio na brojnim kampanjama i publikacijama, uključujući Beogradski letnji festival (BELEF), a kroz projekat “Super Size She” bavi se i muzičkom promocijom i organizacijom koncerata iz domena indi muzike, što je još jedna zajednička tačka sa delovanjem Dis-patcha.

Prve plakate i flajere za deveti Dis-patch biće moguće videti širom Beograda tokom narednih nedelja.

Unković - finalni izgled plakata

Dis-patch je od 2002. godine blisko sarađivao sa dizajnerom Nebojšom Cvetkovićem, koji je neke od svojih najboljih dosadašnjih radova u domenu vizuelnog identiteta ostvario upravo kroz to partnerstvo, a između ostalog, dobio je i priznanja na Grifonu i Bijenalu scenskog dizajna.

Ipak, najjaču povratnu reakciju vizuelni identiteti Dis-patcha dobijali su upravo od festivalske publike i dizajnera, pa je i anticipacija svakog sledećeg izdanja festivala obično bila usmerena i na njegovo grafičko rešenje, koje bi po običaju donosilo sasvim različitu estetiku od prethodne godine, kao i svež i inspirativan pristup u kontekstu domaćeg grafičkog dizajna.

Nakon osam festivalskih identiteta i rada za brojne druge Dis-patch projekte (KidsPatch, On Tour, Post-Piano...), Cvetković od ove godine radi u Zagrebu, gde je angažovan u okviru umetničkog odeljenja agencije Bruketa&Žinić.

Organizatori Dis-patcha u julu su pozvali osam domaćih dizajnera i studija da predlože rešenja ovogodišnjeg vizuelnog identiteta festivala, koji će biti održan od 7. do 17. oktobra pod sloganom “Rocket Number 9”.

Na poziv se odazvalo njih sedam, a konačno je pristiglo pet radova, čiji su autori Željko Lončar, Crazy Fox Design, Stefan Unković/Fuck New Rave, D Bend i Vesna Pešić.

Rad Vesne Pešić

Finalistkinja Vesna Pešić grafički će oblikovati grupnu izložbu beogradskih autora “Mind The Gap”, koja će, u produkciji Dis-patcha, biti predstavljena u Gracu od  21. do 25. oktobra, u okviru programa festivala Elevate.

Sajt Dis-patcha je www.dis-patch.com

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav