Najnovije vesti
Vesti Politika
LDP: Vreme kompromisa, SNS: Konsultovati sve faktore

LDP: Vreme kompromisa, SNS: Konsultovati sve faktore

Tema Kosova je najtragičniji primer politike koja ne uvažava stvarnost, ocenila je predsednica Političkog saveta Liberalno demokratske partije (LDP) Vesna Pešić i precizirala da nedavne posete evropskih diplomata Srbiji možda znače da dolazi vreme kompromisa i "otrežnjenja" vrha države.

"Vlast nas stalno ubeđuje kako se bitka za Kosovo vodi umerenim i diplomatskim sredstvima, kako može i Kosovo i Evropska unija, ali činjenice govore drugo - Srbija se sve vreme konfrontira sa velikim zapadnim silama", ocenila je Pešić u intervjuu nedeljniku NIN.

Doduše, dodala je ona, ima nekih naznaka da se posustaje sa "skupim sukobima" sa Zapadom, bar tako zvuče izjave predsednika Srbije Borisa Tadića.

Pešić je ocenila da je politika "Kosovo i Evropa" zapala u krizu posle odluke Međunarodnog suda pravde, a potom i "ekspresnim slanjem" rezolucije u Ujedinjene nacije, bez konsultacija sa zapadnim partnerima.

"Ovog puta zapadne sile neće da pređu preko gangsterskog ponašanja Srbije, koja im daje rezoluciju na mišljenje, ali ne čeka odgovor, nego je šalje pravo u UN", ukazala je Pešić, dodajući da su nam predočene ozbiljne posledice takvog ponašanja.

SNS: Pri pisanju rezolucije trebalo konsultovati sve faktore

Funkcionerka Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je Srbija pri pisanju Rezolucije o Kosovu i Metohiji trebalo da konsultuje sve relevantne međunarodne činioce.

Tabakovićeva je rekla i da su pregovori sa MMF o reviziji novog aranžmana sa Srbijom, završeni juče, "dimna zavesa" za "sebičnost u pameti da se izađe sa rezolucijom, a da za nju nisu obezbeđeni sagovornici i podrška".

Ona je takođe kritikovala Vladu Srbije zbog "rasipanja budžetskog novca", navodeći da je zbog toga MMF trebalo da se "pozabavi" budžetom Srbije.