Ponedeljak, 29.09.2008.

00:44

Odloženo suđenje Ratku Butoroviću

U Srbiji je počelo prvo suđenje za nameštanje fudbalskih utakmica - nekadašnjem predsedniku FK Vojvodina Ratku Buturoviću, zvanom Bata Kan Kan.

Izvor: B92

Default images

Pored njega, suđenje u Novom Sadu je počelo još četvorici optuženih da su davali, odnosno primali mito. Na taj način su u januaru prošle godine namestili utakmicu između Vojvodine i Mladosti iz Lučana u kojoj su Novosađani pobedili 1:0. Međutim, početak suđenja nije daleko odmakao, jer je ročište odmah odloženo na neodređeno vreme.

Sudsko veće je prihvatilo zahtev optuženih da se transkripti prisluškivanih razgovora između Buturovića i ostalih izuzmu iz dokaza.

Sudija Slavko Berćan je u obrazloženju odluke rekao da su transkripti izdvojeni jer su sačinjeni na nezakonit način - nisu sadržali podatke o osobi koja se prisluškuje, već je u naredbi navedeno da je reč o NN osobama.

"Očigledno je da se u naredbi navodi da se određene osobe prisluškuju jer planiraju da izvrše nameštanje rezultata fudbalske utakmice, ali je to učinjeno na nezakonit način", rekao je sudija Berćan i precizirao da se u proširenom zahtevu navodi da je reč o izvesnom Čabri.

Odluci sudskog veća prethodio je predlog branilaca optuženih da se iz spisa izuzmu transkripti jer se u naredbi istražnog sudije Posebnog veća za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu ne navode imena prisluškivanih osoba, ali i zbog toga što su prisluškivanja obavljena pre izvršenja krivičnog dela.

Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu koje se usprotivilo predlogu odbrane imaće rok od tri dana da se žali na odluku sudskog veća, a konačnu odluku trebalo bi da donese Vrhovni sud Srbije.

Sudsko veće nije prihvatilo predlog branilaca Ratka Butorovića da mu se vrate putne isprave i omogući napuštanje zemlje jer se u proteklih sedam meseci redovno odazivao pozivima suda. Odluka o tome biće doneta tokom glavnog pretresa.

Butorović je, zajedno sa još četiri osobe, optužen za nameštanje rezultata fudbalske utakmice. Buturović i ostali uhapšeni su 29. januara zbog sumnje da su davali, odnosno primali mito i tako "namestili" rezultat fudbalske utakmice Mladosti iz Lučana i Vojvodine.

Nakon hapšenja Bate Kankana, usledila su i druga hapšenja fudbalskih čelnika, ali ne zbog nameštanja utakmica, već zbog finansijskih malverzacija.

Tako su više meseci u pritvoru zbog sumnje da su utajili novac prilikom prodaje igrača Crvene zvezde stranim klubovima proveli Dragan Džajić, Vladimir Cvetković i Miloš Marinković, ali optužnice i dalje nema.

Policija traga i za Zvezdanom Terzićem, nekadašnjim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije za kojim je raspisana i Interpolova poternica.

Prvo suđenje za nameštanje utakmica

Optužnicom Butorović, funkcioner FK Vojvodina Milan Čabrić i fudbalske sudije Mihajlo Jeknić, Borislav Kašanski i Goran Kovačić su osumnjičeni da su primanjem i davanjem mita namestili rezultat fudbalske utakmice Mladost Lučani - Vojvodina 0:1.

Prema saznanjima novinara Vremena Slobodana Georgijeva, iako nameštanje utakmica u Srbiji javna tajna, ovo je prvi pokušaj da se nekome zbog toga sudi u našoj zemlji.

"Mi smo imali ranije, dakle, pre 20-ak godina, poznati slučaj Šajber, kada je Fudbalskim savezom predsedavao Slavko Šajber", kaže on.

"On je pokušavao da reši slične probleme nameštanja fudbalskih utakmica u ondašnjoj ligi i tada su veliki klubovi bili kažnjeni oduzimanjem bodova, ali nije bilo nikakvih procesnih radnji protiv ljudi za koje se pretpostavljalo da su učestvovali u nameštanju utakmica", kaže Georgijev.

"Mi smo imali to spektakularno hapšenje prošle zime, sa svim onim snimcima. Ishod tog celukupnog rada policije smo videli zapravoo danas da način na koji su prikupljeni dokazi nije bio proceduralno ispravan", kaže on.

"Moj neki utisak je da je, kao i u nekim drugim slučajevima, policija aljkavo radila taj posao, a takve situacije koristila za ličnu promociju", kaže on.

Nameštanje utakmica ne mimoilaze ni vodeće fudbalske zemlje, a među njima i zemlju svetskog šampiona - Italiju.

Međutim, tamo su se, nakon otkrivanja afere leta 2006, u kojoj su učestvovali Juventus, Fjorentina, Lacio i Milan, protiv korupcije borili drakonskim kaznama.

Najoštrije je kažnjen Juventus, čiji je direktor Lučano Mođi dobio petogodišnju zabranu bavljenja fudbalom. Klub je izbačen u drugu ligu i na startu naredne sezone mu je oduzeto 17 bodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: