Američki predsednik Barak Obama organizuje danas večeru koja će predstavljati uvod u sutrašnje mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca. Događaju u Beloj kući prisustvovaće, između ostalih, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, palestinski predsednik Mahmud Abas, jordanski kralj Abdulah Drugi, egipatski lider Hosni Mubarak, državna sekretarka SAD Hilari Klinton i bivši britanski premijer i aktuelni izaslanik bliskoistočnog kvarteta Toni Bler.

Članovi Obamine administracije navode da će večera predstavljati šansu za učesnike razgovora da „steknu poverenje jedni u druge“. Istovremeno, očekuje se da će tom prilikom biti usaglašene „konture obnovljenih pregovora“. Izražavajući zadovoljstvo zbog povratka Izraelaca i Palestinaca za pregovarački sto Klintonova je istakla da očekuje da će za godinu dana biti pronađen odgovor na značajna pitanja, uključujući unapređenje bezbednosti Izraela, određivanje granica buduće palestinske države, sudbinu Jerusalima i rešavanje problema s kojima se suočavaju palestinske izbeglice.

Prema mišljenju američke državne sekretarke, dugogodišnje državničko iskustvo i posvećenost miru jordanskog kralja i egipatskog predsednika biće ključno za postizanje uspeha. Takođe, Klintonova je navela da administracija u Vašingtonu, poput Netanjahua i Abasa, želi da Izraelci i Palestinci žive u miru u dvema susednim državama. Američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel, koji je prethodnih meseci održao niz odvojenih sastanaka sa izraelskim i palestinskim predstavnicima, kazao je da će SAD biti „aktivan partner prilikom pregovora“, kao i da palestinski ekstremistički pokret Hamas, koji je pre tri godine preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, neće imati nikakvu ulogu u razgovorima.

Uprkos optimizmu američkih zvaničnika, dobri poznavaoci prilika tvrde da postoje mnoga pitanja kao što je izgradnja izraelskih naselja u istočnom Jerusalimu, koja bi mogla da predstavljaju „jabuku razdora“ između pregovaračkih strana. U tom kontekstu, navodi se da je Abas zapretio da će se povući iz pregovaračkog procesa ukoliko Izrael ne obustavi takve aktivnosti, dok je Netanjahu svojim saradnicima rekao da izraelska vlada nije uputila nikakve predloge SAD koji bi se odnosili na zamrzavanje gradnje naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari