Miting i kontramiting odloženi

Veroučitelji dve opcije islamske zajednice odložili proteste ispred zgrade Vlade Srbije za sutra.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 31.08.2010.

08:18

Default images

Protest Islamske zajednice u Srbiji, najavljen zbog vladine odluke da promeni sastav Komisije za versku nastavu, kao i kontraprotest pristalica Islamske zajednice Srbije koja tu odluku podržava - nisu održani.

Veroučitelji dve islamske zajednice se nisu pojavili pred Vladom, jedni zato što, kako kažu nisu želeli da ulete u zamku koja im je postavljena, a drugi zato što se nije pojavila druga strana.

Obe zajednice nove proteste najavljuju za sutra.

Umesto veroučitelja i predstavnika obe islamske zajednice, ispred Vlade Srbije okupili su se samo novinari.

Iz Islamske zajednice u Srbiji kažu da protest njihovog Udruženja veroučitelja zbog, kako tvrde, diskriminatorske odluke Vlade da u Komisiji za veronauku jedini predstavnik muslimana bude Adem Zilkić umesto njihovog predstavnika Mevluda Dudića i Hamdije Jusufspahića ispred Islamske zajednice Srbije - nije otkazan već odložen za sutra.

“Razlog nepojavljivanju jeste činjenica što smo na taj način želeli da pokažemo režimu u Beogradu da smo svesni zamke koju je želeo da nam servira tom prilikom, a to je da prikaže da postoji sukob i problem među muslimanima, da se tamo neki veroučitelji svađaju a da je režim taj koji glumi tobože nekog mirtotvorca”, kaže potpredsednik mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad Plojović.

“Mi imamo problem sa režimom u Beogradu koji nas brutalno tri godine diskriminiše po raznim osnovama, a poslednji primer jeste i veronauka”, poručio je on.

Pošto veroučitelji islamske zajednice koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić nisu došli u Beograd, u Nemanjinoj ulici se nisu pojavili ni veroučitelji Islamske zajednice Srbije koju predvodi reis-ul-ulema Adem Zilkić.

“Naše parole, koje ćemo kada god se budemo sastali ovde pred Vladom Srbije, naša parola su i zastava Islamske zajednice i zastava Republike Srbije i natpis na kome stoji: ‘muslimani su braća’”, poručio je zamenik reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić.

“Mi znamo gde živimo - to je Srbija, mi znamo ko smo - mi smo muslimani, prema tome, znamo i kuda ćemo”, naveo je on.

Udruženje veroučitelja Islamske zajednice u Srbiji protest ispred Vlade najavljuje za sredu između 9 i 17 časova.

Ukoliko taj skup bude održan, u isto vreme i na isto mesto doći će i predstavnici Islamske zajednice Srbije. Podsetimo, pripadnici udruženja veroučitelja pri Islamskoj zajednici u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić traže izmenu odluke o promeni člana vladine Komisije za versku nastavu.

To udruženje je ocenilo da je odluka o promeni člana Komisije za versku nastavu nezakonita i da se njome "brutalno krši Ustavom zagarantovana ravnopravnost Islamske zajednice".

S druge strane, i predstavnici Islamske zajednice Srbije najavili su okupljanje ispred zgrade Vlade kako bi podržali takvu odluku Vlade Srbije.

Obradović: Nepotrebna politizacija

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović ocenio je da se pitanje izbora člana Komisije Vlade Srbije za veronauku nepotrebno politizuje na, kako je rekao, neprimeren način.
Žarko Obradoviæ (Tanjug)
Obradović je kazao da je komisija za veronauku izabrana na sednici vlade na predlog Ministarstva vera.

"Znam da su članovi te komisije bili (Mevlud) Dudić i (Muhamed) Jusufspahić i znam da jedan od njih nikada nije hteo da prisustvuje sednicama ukoliko je tu ovaj drugi", rekao je Obradović Tanjugu.

Ministarstvo vera je, smatra on, moralo da nađe način da komisija za veronauku radi jer ona predlaže spiskove veroučitelja koje Ministarstvo prosvete potom verifikuje i šalje školama.

Ipak, ovo pitanje je, smatra ministar prosvete, dobilo smisao koji ne odgovara realnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: